23 листопада в Україні розпочинає роботу попередня оціночна місія ЄС щодо готовності України до приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту


Листопад 22
12:03 2021

23 листопада в Україні розпочинає свою роботу попередня оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), основним завданням якої є попереднє вивчення готовності України до приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, а також надання рекомендацій для підготовки до основної оціночної місії, запланованої на лютий 2022 року. Про це повідомив директор Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Сергій Демченко.

Сергій Демченко повідомив, що під час візиту, який триватиме з 23 по 25 листопада 2021 року, експерти DG TAXUD мають оцінити законодавче та організаційне забезпечення спільного транзиту в Україні, застосування NCTS митницею відправлення (на кордоні) та митницею призначення, провести зустрічі з національною командою реалізації проекту щодо приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту, у тому числі службою підтримки NCTS, з представниками бізнесу та фінансових установ.

Мета попередньої оціночної місії DG TAXUD - ознайомитись із поточним станом справ та надати рекомендації для підготовки до основної оціночної місії, за результатами якої прийматиметься рішення щодо можливості приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту у 2022 році.

Як раніше зазначав Вітяніс Алішаускас, експерт EU4PFM, “Україна демонструє досить переконливі результати у запровадженні системи на національному рівні”.

Так, в Україні завершено формування необхідної нормативно-правової бази, розгорнуто необхідний технічний функціонал, передбачений режимом спільного транзиту, проведено підготовку персоналу. У системі вже зареєстровано близько 250 трейдерів, 4,5 тисячі працівників митниці, подано понад 450 декларацій. Уже понад 6 місяців працює Служба підтримки з питань NCTS https://help.customs.gov.ua. Шести компаніям присвоєно статус фінансового гаранта. 

**

Як відомо, NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Приєднання до Конвенції передбачено Угодою про Асоціацію між Україною ЄС. 17 березня 2021 Україна розпочала етап Національного застосування NCTS https://customs.gov.ua/rezhim-spilnogo-tranzitu-ncts. Для переходу до міжнародного застосування NCTS, Україна має приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. 

Необхідною умовою для отримання Україною офіційного запрошення приєднатися до Конвенції є отримання Україною позитивної оцінки за результатами проведення оціночної місії Генеральним директоратом з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), попередньо запланованої на лютий 2022 року. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь