8-годинний форум «Ветерани – шлях додому» об’єднав близько 150 учасників


Травень 15
18:10 2024

14 травня 2024 року за ініціативи Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та міжфракційного депутатського об’єднання «Реабілітаційні сили України» відбувся форум «Ветерани – шлях додому».

Ідейними натхненниками форуму виступили член Комітету Тарас Тарасенко та Перший заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич.

Першим гостей форуму привітав заслужений артист України, офіцер Збройних Сил України Дмитро Лінартович. Він виконав надзвичайно потужний та проникливий Словоспів «Втрата», згадавши в своєму виступі кожного полеглого за Україну героя.

Організацію заходу, який об’єднав близько 150 учасників та тривав понад 8 годин, підтримала Програма USAID «РАДА: наступне покоління». У вітальному слові директор Офісу демократії та врядування USAID Ukraine - USAID Україна Марк Елінґстад зазначив: «Такі речі, як психологічна підтримка, відновлення фізичного здоров’я, виклики в отриманні соціальних пільг, нестача інклюзивного простору та облаштування місць для людей з інвалідністю – все це величезне завдання, з яким не можна зволікати. Забезпечити ефективну та комфортну реінтеграцію ветеранів – це не просто завдання чи робота для уряду або парламенту, це благородна справа для всієї країни. І ми, USAID, спробуємо вам у цьому допомогти, реагуючи на потреби Верховної Ради, місцевої влади, медиків, громадськості та інших».

Член Комітету Тарас Тарасенко в свою чергу зазначив у своєму вступному слові наступне:

Я визначив три тези, які на сьогодні є основними у моєму житті – ми повинні готуватись, ми повинні групуватись, ми повинні гартуватись.

Ми повинні готуватися приймати ветеранів/військовослужбовців, які захищали і захищають нашу країну, вдома. Вони будуть повертатися не в аморфне визначення «держава». Вони будуть повертатися в свої домівки, в громади.

Я знаю, що не всі громади в Україні на сьогодні спроможні зустріти своїх ветеранів. Але є спільна місія, яку ми повинні забезпечити: саме об’єднання громад, підтримка один одного повинна стати тією силою, яка зможе об’єднати і повернути життя в зранені душі наших військових.

Ми повинні прогнозувати наше майбутнє. Яким воно буде після війни, після закінчення війни, коли настане Перемога.

Дуже важливо, щоб ми всі розуміли – сила наша в об’єднанні. На рівні громад. Громади підтримують область. Області підтримують один одного. Зараз Харків потребує допомоги. Багато харків’ян буде переїжджати в інші регіони. Тільки об’єднання дасть нам силу Перемогти.

Звичайно, всі втомились. Але це, мабуть, доля в України така. Ми маємо гартуватися, мов сталь у печі. Історія нашої Незалежності показує – доля постійно нас випробовує. 90-ті роки економічної нестабільності, потім 2004 рік, 2014 рік. Зараз у нас найважливіше випробування – нам потрібно Перемогти, а потім вижити після Перемоги.

Нас не повинна розслабляти Перемога. Нас чекають десятиріччя активної вимогливої праці. Це стосується як цивільного населення, так і військових, ветеранів. Тільки разом ми зможемо відновити країну.    

Я запрошую всіх до плідної роботи та відвертих розмов.

До жвавого обговорення новітньої ветеранської політики України та напрацювання пропозицій щодо вдосконалення державної політики підтримки ветеранів/ветеранок та членів їхніх сімей, родин зниклих безвісти та полонених військовослужбовців/військовослужбовиць долучилися безпосередньо ветерани та ветеранки російно-української війни, народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України, голови територіальних громад та селищних рад, керівники громадських організацій, благодійних фондів, науковці, засоби масової інформації та ін.  

Переглянути повний відеозапис форуму можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1A9QM8cWCio1zbNr5mPKRtK_9CX8X93x_/view

Комітет запрошує громадськість долучатися до творення ефективної ветеранської політики в Україні. Надсилайте свої пропозиції письмово на адресу: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь