Адміністрування БПД має бути передано адвокатурі на основі нового закону – Сергій Вилков


Грудень 07
17:10 2021

Рада адвокатів України ініціюватиме законопроект про передачу адміністрування БПД органам адвокатського самоврядування.

Про це у своєму інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес» розповів Голова ВКДКА Сергій Вилков.

Безоплатний адвокат має бути незалежним і працювати без зовнішнього контролю чи втручання, проте, за словами Сергія Вилкова, сьогодні контроль адвокатів БПД намагається здійснювати Мінюст.

«Про перебирання на себе повноважень адвокатського самоврядування ідеться і тоді, коли органи Міністерства юстиції проводять конкурси з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі конкурсні комісії не вправі оцінювати кваліфікаційний рівень адвокатів і за цим критерієм допускати їх до роботи в системі БПД чи виключати. Всі адвокати потрапили в професію через успішно складений іспит і не потребують повторної атестації органами влади», - зазначив Сергій Вилков.

Спірні питання щодо системи БПД в Україні повинні бути врегульовані на законодавчому рівні. І адвокатська спільнота має напрацювання у цьому напрямку, які згодом будуть сформовані у відповідну законодавчу ініціативу.

«Цей стратегічний пріоритет, якщо його прочитувати з розумінням реального становища адвокатів у БПД, означає, що буде кардинально змінене законодавство про організацію безоплатної правової допомоги. Чинний закон про БПД був прийнятий раніше закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». На його основі розбудована система, яка не враховує принципу самоврядності адвокатури. Ідея передати адміністрування БПД органам адвокатського самоврядування економічно доцільна, тому що це економить кошти державного бюджету, і в більшій мірі відповідає принципам незалежної адвокатської діяльності. Тому що і безоплатний адвокат має бути незалежним і працювати без зовнішнього контролю чи втручання. Такий підхід неодноразово був підтриманий на з’їздах адвокатів і обговорений у РАУ. Мені відомо, що РАУ працює над таким законопроектом і передасть цей документ суб’єктам законодавчої ініціативи», - зазначив Сергій Вилков.

Повне інтерв’ю Голови ВКДКА Сергія Вилкова виданню «Закон і Бізнес» за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь