Анатолій Хромов здійснив робочий візит до міста Чернівці


Липень 09
06:16 2024

04 липня 2024 року Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов здійснив робочий візит до міста Чернівці.

Очільник Укрдержархіву зустрівся з Головою Чернівецької обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) Русланом Запаранюком, а також першим заступником голови Чернівецької обласної ради Миколою Гуйтором. З керівництвом області обговорене питання сталого функціонування архівів в умовах війни, пришвидшення темпів оцифрування. Окрему увагу приділено пошуку можливостей для будівництва сучасного корпусу Державного архіву Чернівецької області, щоб забезпечити збереження документів Національного архівного фонду з облаштуванням громадського інклюзивного простору. Також було обговорено виділення приміщень для евакуації документів Державного архіву Херсонської області та сприяння у їх розміщенні.

«На цей час сховища Чернівецького архіву заповнені на 99,8%. У зв’язку з відсутністю вільної площі, протягом останніх 20 років сюди не надходять документи Національного архівного фонду з підприємств, установ та організацій різних форм власності, у яких понад 100 тисяч справ зберігаються довше встановлених термінів», – розповів Анатолій Хромов.Своєю чергою Микола Гуйтор наголосив на важливості для жителів області належного функціонування державного архіву, адже там зберігається великий об’єм ретроспективної документної інформації.

«У світлі чергової російської агресії проти України ми все частіше звертаємося до своєї історії, аби проаналізувати та зрозуміти, як протистояти ворогу. Важливим також є дослідження подій минувшини Північної Буковини, яка відчайдушно опиралася радянській окупації. Обласний державний архів зберігає чимало історичних документів, які потрібно не тільки вивчити, а й зберегти для майбутніх поколінь», – зазначив посадовець.

На брифінгу в Official Media Center Чернівецької обласної військової адміністрації Анатолій Хромов акцентував увагу на тому, що оцифрування документів забезпечує їх збереження та дозволяє надати доступ до них необмеженому колу дослідників, що особливо актуально під час війни. Окремо Голова Державної архівної служби поінформував присутніх про збитки, завдані військовою агресією рф, зокрема, пошкодження приміщень та вивезення документів з тимчасово окупованих територій. У планах за 5-7 років оцифрувати всі генеалогічні документи за допомого міжнародних партнерів, зокрема, завдяки найбільшому проєкту, який реалізовується з корпорацією FamilySearch International, з якою вже підписано 27 договорів державними архівами України. У Державному архіві Чернівецької області FamilySearch щодня сканують 8 тисяч аркушів в день, у майбутньому планується збільшити цю кількість до 10 тисяч та організувати роботу ще одного оператора.

Окремо Анатолій Хромов наголосив на проблемі переповненості архівів та гострій необхідності добудови нових приміщень. Це, зокрема, стосується і Державного архіву Чернівецької області, який укомплектований майже на 100%. Очільник Укрдержархіву наголосив на важливості цього питання, оскільки Державний архів Чернівецької області міг би забезпечити збереження документів архівів східних областей у випадку їх екстреної евакуації.

Голова Державної архівної служби зауважив, що Україна є одним з лідерів по оцифруванню в Європі та висловив вдячність міжнародним партнерам за підтримку та допомогу під час війни. На брифінгу були присутні представники медіа «Молодий Буковинець», «С4», «Час», «Шпальта», «0372», інформаційного агентства «АСС», телеканалу ТВА та Чернівецький промінь.

Анатолій Хромов також відвідав Державний архів Чернівецької області, де зустрівся з колективом архіву та відповів на питання архівістів регіону, оглянув приміщення архіву тощо.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Три мільярди гривень залучили Держгеонадра у державний бюджет цього року

Прочитайте повну статтю

Запрацював штаб згуртованих громад

Прочитайте повну статтю

"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Українськи...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко зустрівся з делегацією Риксдагу Швеції: обговорено інвестиції та співпрацю...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко обговорив з представниками «...

Прочитайте повну статтю

Окупанти третій день поспіль атакують Кривий Ріг: поліцейські продовжують фіксувати наслідки уд...

Прочитайте повну статтю

Виставка SIAT 2024: нові горизонти для українського агробізнесу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь