Андрій Гайченко: Верховна Рада прийняла закон про примусове виконання судових рішень у період дії воєнного стану


Травень 24
09:24 2022

За словами заступника Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрія Гайченка, закон має на меті забезпечити максимальний захист національних інтересів у зв’язку з розв’язаною росією війною проти України. При цьому, зміни вносяться лише на період дії воєнного стану, згодом вони будуть анульовані автоматично.

«Відповідно до прийнятого закону, на період воєнного стану забороняється примусове виконання рішень щодо підприємств оборонно- промислового комплексу, установ, які входять до складу ЗСУ, компаній, які забезпечують зв’язок і доступ до інтернету, здійснюють енергетичне забезпечення, газо- та водопостачання, займаються виробництвом харчових продуктів, вакцин та інших стратегічно важливих галузей. Також забороняється примусове стягнення боргів з фізичних осіб за житлово- комунальні послуги та примусового виконання виконавчих написів нотаріусів. Крім того, у період дії воєнного стану можливе скасування постанови або іншого процесуального документу, що винесені у виконавчому провадженні приватним виконавцем, якщо вони суперечать вимогам закону, постановою керівників ДВС», - поінформував Андрій Гайченко.

Також закон передбачає:

 - зупинення строків розгляду подань про притягнення приватних виконавців до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення. Чи то планові, чи позапланові перевірки діяльності приватних виконавців - не проводяться. У разі не проведення позапланової перевірки діяльності приватного виконавця на день введення воєнного стану, така перевірка буде проведена Мін’юстом після припинення або скасування воєнного стану за письмовим зверненням учасника виконавчого провадження;

- зупинення діяльності приватного виконавця на 1 місяць на підставі наказу Мін’юсту та за поданням керівництва департаменту, за згоди не менше ніж 5 членів Дисциплінарної комісії приватних виконавців, і лише у разі грубого порушення приватним виконавцем вимог законодавства щодо примусового виконання рішень;

«Це основні зміни, які дозволяють дещо врегулювати виконання судових рішень на час воєнного стану, в такий спосіб захистивши національні інтереси», - підкреслив заступник Міністра.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь