ArcelorMittal успішно тестує використання зеленого водню на канадському заводі


Травень 03
19:48 2022

ArcelorMittal успішно випробувала використання зеленого водню для очищення залізної руди на одному зі своїх промислових майданчиків у Канаді, що, як стверджує другий за величиною виробник сталі в світі, є важливою віхою для галузі.

Інженери компанії Contrecoeur в Квебеку замінили близько 7 відсотків природного газу, який зазвичай використовується для подрібнення залізної руди, воднем, отриманим з відновлюваної електроенергії, під час 24-годинного тесту на початку цього місяця. Arcelor співпрацює з місцевим виробником водню, який використовує електроенергію з мережі Квебеку, яка живиться від відновлюваної гідроенергії, для отримання газу.

«Для нас це важлива подія... Перше промислове випробування, проведене в промислових умовах», – сказав Франсуа Перрас, виконавчий директор компанії Arcelor Canada з довгострокової продукції.

Ця ініціатива знаменує собою ще один крок у глобальних зусиллях, спрямованих на покращення екологічної репутації галузі, на яку припадає від 7 до 9 відсотків усіх прямих викидів викопного палива. Деякі з найбільших світових виробників сталі, у тому числі ArcelorMittal, Thyssenkrupp і китайська Baowu, запустили різні ініціативи, спрямовані на зменшення вуглецевого сліду.

Виробництво сталі є високо вуглецевмісним. Традиційні доменні печі використовують коксівне вугілля для плавлення залізної руди та видалення кисню. Побічним продуктом цієї хімічної реакції є вуглекислий газ, в той час як для нагрівання печей вище 1000 °C також потрібна велика кількість енергії.

Альтернативним шляхом є залізо прямого відновлення, при якому природний газ використовується для видалення кисню із окатишів залізної руди. Твердий проміжний продукт, який називається губчастим залізом, потім плавиться в дуговій печі. Наразі для цього процесу потрібен природний газ, але експерти галузі вважають, що як тільки використання водню з відновлюваних джерел буде розширено, це може ознаменувати революцію у виробництві сталі. Шведська компанія SSAB знаходиться в авангарді таких зусиль, минулого року вони виробляли сталь без викопних матеріалів, використовуючи газоподібний водень.

За словами Перраса, канадські випробування Arcelor були зосереджені на тому, щоб довести, що закачування водню є «значною частиною рішення» для установок прямого відновлення. «Перевірка цієї технології та врешті-решт її масштабування до більш високих рівнів може стати великою частиною головоломки для декарбонізації нашої галузі».

Наразі люксембурзька компанія інвестувала 5,6 млрд доларів у чотири такі проекти в Іспанії, Бельгії, Канаді та Франції. У Європі Arcelor взяла на себе зобов’язання скоротити викиди CO2 на 35% до 2030 року.

Перрас заявив, що компанії потрібно буде провести подальші випробування, але попередив, що все ще існують численні проблеми, і не в останню чергу - необхідні великі обсяги водню. Arcelor використала 92 000 кубометрів зеленого водню протягом періоду випробувань.

Джерело:  https://moneymarketadvisor.com/2022/05/02/arcelormittal-successfully-tests-use-of-green-hydrogen-at-canadian-plant/

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь