Аудитори Вінниччини дослідили резерви наповнення бюджету Якушинецької сільської територіальної громади


Грудень 29
11:03 2021

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області спільно з Департаментом фінансів Вінницької обласної державної адміністрації провели державний фінансовий аудит бюджету Якушинецької сільської територіальної громади за період з 01.01.2018 по 31.07.2021 та встановили недоліки в управлінні ресурсами громади, що призвели до упущених вигод, неотриманих доходів та непродуктивних витрат бюджету Якушинецької сільської територіальної громади загалом на суму понад 20 млн грн.

Дослідженням дохідної частини бюджету з’ясовано, що через неврегульованість відносин із землекористувачами щодо використання земельних ресурсів, які належать громаді, бюджет недоотримав 2,2 млн грн додаткових надходжень.

Через невикористання сільською радою повною мірою своїх повноважень щодо встановлення граничного розміру пайової участі та неукладання із забудовниками багатоквартирних житлових будинків договорів про пайову участь втрачено можливість збільшення дохідної частини бюджету громади на майже 4,2 млн грн.

Крім того, через нерозміщення сільською радою тимчасово вільних коштів на депозитних рахунках в установах банків у повному обсязі бюджет громади втратив можливість додаткового отримання доходів на суму майже 0,5 млн грн.

Особливої уваги потребує система управління видатками бюджету громади, бо, приміром, на фінансування малокомплектних закладів освіти упродовж періоду аудиту витрачено щонайменше 7,6 млн грн, тоді як завдяки вжиттю заходів з оптимізації мережі освітніх закладів можна зекономити на рік близько 2,2 млн грн.

Водночас при недостатньому фінансуванні заходів місцевих програм, спрямованих на розв’язання економічних та соціально-культурних проблем розвитку сільської територіальної громади, у межах деяких програм фінансувалися бюджетні установи, що утримуються з державного бюджету, на загальну суму майже 0,8 млн грн.

Надання Якушинецькою сільською радою фінансової підтримки комунальному підприємству «Сількомсервіс» сільської ради на його утримання та сплату податкових зобов’язань не сприяло зацікавленості цього суб’єкта господарювання в активізації основної діяльності та спричинило відволікання 0,8 млн грн фінансових ресурсів громади.

Крім того, наявність об’єктів незавершеного будівництва житлово-комунального господарства на території громади та зволікання з уведенням їх в експлуатацію не сприяло ефективному використанню коштів бюджету громади на суму 1,1 млн грн.

З огляду на результати державного фінансового аудиту, для усунення наведених чинників та поліпшення ефективності використання бюджетних коштів аудитори надали Якушинецькій сільській раді низку рекомендацій, які вона взяла до виконання.

Про результати державного фінансового аудиту поінформовано Вінницьку обласну державну адміністрацію.

Пресслужба Управління Північного офісу

Держаудитслужби у Вінницькій області

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Донеччина: У Костянтинівській громаді триває евакуація родин з неповнолітніми (Відео)

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Один із пріоритетів для МВС є надання якісної освіти у відомчих навчальних закладах

Прочитайте повну статтю

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю

Українські спортсмени посіли друге місце на чемпіонаті Світу з бойових мистецтв комбат самозахи...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь