Биківня.Територія пам'яті: Інститут презентував проєкт до Дня пам'яті жертв політичних репресій


Травень 21
18:17 2024

До Дня пам'яті жертв політичних репресій, який традиційно вшановуємо у третю неділю травня (19 травня) Український інститут національної пам'яті разом із партнерами, презентував відеопроєкт, який у трьох відео детально та доступною мовою розповідає про обставини та наслідки Великого терору 1937-1938 років.

Спікерка проєкту заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

Перший ролик присвячений Биківні – місцю масових поховань жертв Великого терору. Про те, як село під Києвом перетворилось на «полігон смерті» сталінського режиму. Другий ролик присвячений тому, як радянська влада приховувала правду про масові репресії. Про те, що говорили родичам жертв Великого терору спецслужбісти та коли стало відомо про масові поховання у Биківні.

Перший ролик присвячений Биківні – місцю масових поховань жертв Великого терору. Про те, як село під Києвом перетворилось на «полігон смерті» сталінського режиму.

Другий ролик присвячений тому, як радянська влада приховувала правду про масові репресії. Про те, що говорили родичам жертв Великого терору спецслужбісти та коли стало відомо про масові поховання у Биківні.

Третій ролик присвячений жертвам Великого терору. Про те, кого і за якими звинуваченням знищувала радянська влада та імена яких видатних діячів поповнили сумнозвісний Биківнянський мартиролог.

Проєкт підготовлено за співпраці: Українського інституту національної пам’яті, Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

Над проєктом працювали: Тетяна Шептицька, Віталій Сударкін, Зоя Заблоцька, Тетяна Бойко, Ольга Савенок.

Відеомонтаж: Віталій Сударкін.

У відео використано матеріали Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Державного архіву м. Києва, Центрального державного аудіовізуального та електронний архів, Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, відкритих джерел, приватних фотоархівів.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь