Чернігівщина: Держпродспоживслужба надає інформаційно-методичну допомогу суб’єктам господарювання


Вересень 23
12:03 2024

За ініціативи начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена 20 вересня Управлінням фітосанітарної безпеки для суб’єктів господарювання проведено круглий стіл у форматі відеоконференції (ZOOM) на тему: «Виконання вимог протоколів фітосанітарних  та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи до КНР в 2024 році».  

Під час круглого столу були обговорені зміни, які відбулись останнім часом у законодавстві, що дають можливість розширювати експортний потенціал сільгоспвиробників Чернігівської області, та інші напрямки роботи Управління фітосанітарної безпеки.

Відкрив круглий стіл начальник Головного управління Держпродспоживслужби Юрій Павлішен. «Сьогодні до експортної продукції ставляться досить високі вимоги, тому зерно, що експортується, повинне відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам. З метою обізнаності суб’єктів господарювання щодо фітосанітарних вимог країн-імпортерів фахівці Держпродспоживслужби завжди відкриті до діалогу й готові надавати компетентну, висококваліфіковану інформаційно-методичну допомогу», – зазначив він.

Після ознайомлення учасників з планом проведення круглого столу начальник Управління фітосанітарної безпеки Тетяна Олещенко наголосила на важливості дотримання суб’єктами господарювання спеціальних фітосанітарних та інспекційних вимог країн партнерів України в міжнародній торгівлі. Ознайомила присутніх з  Переліком робіт, які були здійснені Управлінням фітосанітарної безпеки в вегетаційний сезон 2024 року.

Заступник начальника управління – начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмила Фокіна довела до відома присутніх  «дорожню карту» для  можливості здійснення експорту кукурудзи та сої до Китайської Народної Республіки, а також повідомила про необхідність перевірки інформації зазначеної в Переліку осіб, які планують експорт ячменю до КНР, та Переліку місць зберігання, з яких планується експорт ячменю до КНР, які розміщені на сайті Держпродспоживслужби. Крім того надала інформацію про зміни, які відбулися в законодавстві при експорті насіння зернових та деяких олійних культур та особливі вимоги, зокрема, заповнення заяви на отримання фітосанітарного сертифікату та документів, які підтверджують, що особа включена до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Також у своєму виступі проінформувала про зміни, які відбулися в Імплементаційному Регламенті (ЄС) 2019/2072 щодо переліку шкідників і правил ввезення на територію Союзу та переміщення в межах неї рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів.

Юлія Михуля, начальник відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, наголосила, що відповідно до статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами. Підкреслила, що постановою КМУ від 04.06.2024 №640 внесено зміни до Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами. Зокрема, внесено зміни до Заяви про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та/або видачу посвідчення про право роботи з пестицидами.

Засідання круглого столу пройшло в конструктивній атмосфері, учасники мали змогу отримати відповіді на свої питання.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь