Чим раніше Україна втілить принцип «Енергоефективність перед усім», тим більш конкурентоздатною буде українська економіка та бізнес в Європі


Березень 01
12:17 2024

На цьому наголосила Перша заступниця Голови Держенергоефективності Марія Малая під час обговорення особливостей впровадження європейського  принципу «Енергоефективність передусім» (EE1st) в роботі комунальних та приватних підприємств говорили сьогодні під час навчального онлайн-семінару «Впровадження принципу «Енергоефективність передусім» в роботі підприємств: від теорії до практики».

Марія МАЛАЯ наголосила на необхідності коректного розуміння принципу EE1st та нагальній важливості його впровадження для підвищення конкурентоздатності економіки.

На вебінарі обговорили необхідні дії та передумови для практичного застосування принципу EE1st енергоменеджерами, підприємствами централізованого теплопостачання та водопостачання, у секторах кінцевого споживання. Експерти також презентували алгоритм інтегрованого планування інфраструктури для сталого енергетичного розвитку та практичні Рекомендації щодо імплементації європейського принципу EE1st для енергоменеджерів та бізнесу, а також  відповіли на питання учасників вебінару щодо впровадження енергоефективних заходів в теплопостачальних підприємствах. 

«В контексті інтеграції України до ЄС чим раніше ми почнемо втілювати цей принцип в життя, тим більш конкурентоздатною на європейських ринках та доступі до донорських коштів буде Україна. EE1st насправді не лозунг, а принцип економічної та соціальної політики Європи. Бізнес, який першим розпочне впроваджувати EE1st, здобуде конкурентні переваги, адже економічний розвиток майбутнього будуватиметься на низькокарбонових технологіях і енергофективності. І тут варто пам’ятати, що енергоефективність не завжди пов’язана зі скороченням споживання енергії, майже завжди це питання ефективного використання та реалізації енергетичного потенціалу. Тож саме енергоефективність – додатковий ресурс для бізнесу, його розвитку та зростання», – підкреслила вона.

Принцип EE1st походить зі США з 80-х років з інтегрального планування ресурсів, де регулятор  використовував його для схвалення інвестиційних програм підприємств-монополістів, нагадав голова громадської організації «Нова комунальна України», експерт з енергоефективності Руслан ГОЛУБ.

Вікторія Погорєлова, консультантка Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» висловила сподівання, що розуміння принципу EE1st «стане вагомим аргументом при відстоюванні позицій та прийняття рішень на рівні місцевих громад та бізнесу загалом». «У кожного з нас є робоче місце, будівля, де ми працюємо, процеси, якими ми керуємо залежно від професійної реалізації, транспорт, яким користуємося, місто, в якому ми живемо, І на кожному рівні має застосовуватися принцип «Енергоефективність передусім», – резюмувала  вона.

Сьогоднішній вебінар #Енергоефективність_передусім – заключний третій захід із серії навчальних воркшопів щодо імплементації EE1st в український контекст. Нагадаємо, що попередні два відбулися для урядовців та представників органів місцевого самоврядування відповідно.

На вебінарі зібралося понад 70 енергоменеджерів, представників підприємств з 15 областей України, зокрема, Хмельниччини, Одещини, Черкащини, Київщини, Івано-Франківщини, Чернігівщини, Миколаївщини та інших регіонів України.

Захід відбувся за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ Ukraine за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.

Організатори – громадська організація Нова комунальна Україна у партнерстві з Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, Мінінфраструктури.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь