Чинне законодавство не стимулює гірські громади до розвитку, – В’ячеслав Негода


Листопад 12
15:02 2021

Чинний закон 1995 року «Про статус гірських населених пунктів в Україні» не стимулює гірські громади до розвитку, і навіть більше – став однією з причин занепаду гірських населених пунктів. Тому надважливо змінити підходи до підтримки таких територій.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ході 6-го Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

«Територія українських Карпат охоплює чотири області й 715 населених пунктів, 279 з них важкодоступні – знаходяться вище 600 метрів над рівнем моря. З 1995 року держава підтримувала ці території тим, що надавала жителям додаткові пільги та субсидії: доплати до зарплат і пенсій, інші додаткові виплати. Чи стимулювало це розвиток громад? Звичайно, ні, бо інвестор навіть якщо і заходив туди, податки волів платити в іншому місці на загальних засадах, а не з додатковим навантаженням. В результаті ніби правильна соціальна спрямованість закону створила передумови до депресивності територій, до того, що вони не мали мотивації до розвитку», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, зараз необхідно переглянути підходи до підтримки гірських громад, створити умови, щоб розвалися економіка, і територія не була настільки дотаційною. При цьому необхідно зберегти особливості цих територій: природу, культуру, традиції.

«Зараз маємо Указ Президента по гірських територіях. На його виконання – затверджену Урядом державну програму і план заходів з її реалізації. Усі ці завдання є й у державній, регіональних та багатьох місцевих стратегіях розвитку. Отже, визначена відповідальність усіх рівнів влади з розвитку гірських громад. Але що потрібно, щоб почати ці плани реалізовувати? Вважаю, що не чекаючи, поки з’являться гроші в державному бюджеті, громади вже можуть починати діяти. По-перше, варто розпочати з розробки схеми планування цих територій, щоб самим розуміти, де що розвивати, що де будувати, що ви можете запропонувати інвесторам. Громади та регіони також можуть згуртуватися для підтримки важливих для розвитку гірських територій проєктів: створення Карпатського центру відродження вівчарства, переробка сировини (ягід, деревини) та інших. Механізми для такої співпраці є, приклади в Україні є, ресурсів теж має вистачити, якщо розумно їх використовувати та шукати додаткові шляхи залучення коштів», - сказав В’ячеслав Негода.

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування профільного Комітету Верховної Ради України, під час свого виступу підтвердив, що довгі роки держава робила ставку на соціальні гарантії жителям гірських населених пунктів.

«Це - хибний підхід. Гроші треба вкладати в розвиток, а не забирати в одних, і віддавати іншим. Соціальні гарантії - це не про розвиток. Тому ми працюємо над новим законом про гірські території, основний акцент в якому змістимо з дотацій і субвенції на підтримку розвиткових проєктів. Також ми пропонуємо, щоб уже в Державному бюджеті 2022 року був окремий рядок по гірських територій і Мінрегіон уже міг співфінансувати такі проєкти. Ми подали відповідні правки до бюджету до другого читання і продовжимо боротися за них», - сказав Віталій Безгін.

Народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум теж впевнена, що новий закон про гірські території потрібен, але він має бути частиною серйозного програмного підходу, який передбачає співпрацю місцевого самоврядування, Уряду і Парламенту.

«Варто впровадити нові механізми державно-приватного партнерства. Субсидій ми, можливо, собі зараз не можемо дозволити, але дешеві кредити й гранти – це те, з чим маємо вчитися працювати та вчити цьому місцеве самоврядування», - вважає Альона Шкрум.

Фото: Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»

6-й Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» організований Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь