ЦВК: 24 роки на шляху зміцнення української демократії


Листопад 12
18:01 2021

13 листопада 1997 року відбулось перше засідання Центральної виборчої комісії як незалежного органу. Цей день вважається своєрідним днем народження ЦВК.

Тоді, 24 роки тому, у перші роки відновлення української державності, створення Центральної виборчої комісії стало важливим кроком для розбудови та подальшого зміцнення української демократії.

Як все розпочиналось

 Усе почалося 1989 року, коли для проведення виборів народних депутатів 12-го скликання ВР УРСР утворила Центральну виборчу комісію по виборах народних депутатів Української РСР. Фактично вона існувала на правах комісії Верховної Ради УРСР. Це були останні вибори до ВР за часів існування Радянського Союзу.

1996 року Верховна Рада приймає Конституцію України. Тоді ж і було закладено правову базу для створення нової незалежної державної інституції – Центральної виборчої комісії.

А 13 листопада 1997 року відбулось перше засідання Центральної виборчої комісії як постійно діючого незалежного колегіального державного органу. Комісію утворили якраз напередодні старту виборчої кампанії з виборів народних депутатів України 1998 року. І саме своєю першою в історії постановою ЦВК оголосила про її початок.

Відтоді було ухвалено майже 17 тисяч постанов Комісії. Серед них – не лише ті, про які дізнавалася вся країна (як, наприклад, встановлення результатів президентських та парламентських виборів), а й безліч непомітних для звичайних виборців рішень Комісії (прийняття нормативних актів на виконання положень виборчого законодавства, врегулювання технічних питань виборів тощо), які давали змогу організовувати в країні вибори на рівні найвищих світових демократичних стандартів.

Як ми розвивалися до сьогодні

З 1997 року ЦВК забезпечила організацію підготовки та проведення 7 виборчих кампаній з виборів народних депутатів України та 5 з виборів Президента України. Також Комісією було організовано підготовку та проведення всеукраїнського референдуму 2000 року.

У березні 2009 року був створений Державний реєстр виборців, який дає можливість ефективно вести персоніфікований облік виборців та оперативно формувати списки виборців з точністю до 99,99% для всіх видів виборів. Сьогодні виборці можуть змінювати виборчу адресу, тимчасово змінювати місце голосування, перевіряти себе у списках виборів. Причому все це можна робити онлайн.

У 2020 році відбулись місцеві вибори, що стали найскладнішими в історії ЦВК. Насамперед тому, що проводилися вже відповідно до нового виборчого законодавства – ухваленого на початку року Виборчого кодексу України. Окрім того, їх довелося організовувати в умовах епідемії коронавірусної хвороби, що вимагало додаткових протиепідемічних заходів безпосередньо на виборчих дільницях. Проте за підсумками цих виборів ми отримали схвальні відгуки від представників громадських організацій та офіційних міжнародних спостерігачів.

Для Комісії важливим напрямом діяльності й надалі залишається ефективна співпрацю з міжнародними організаціями. Від початку свого створення ЦВК уклала угоди про двостороннє співробітництво з органами адміністрування виборів 12 країн. Серед постійних та незмінних партнерів ЦВК — Рада Європи, ОБСЄ та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES). За їх сприяння Комісія реалізовує спільні важливі проєкти (удосконалення навчання субʼєктів виборчих процесів та просвіти виборців, запровадження інформаційних технологій в адмініструванні виборів, технічна модернізація).

Історія ЦВК у 5 найважливіших цифрах

ПресслужбаСекретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь