Сенсація

ЦВК налагоджує співпрацю з Національною виборчою комісією Португалії


Жовтень 02
12:04 2024

У Лісабоні делегація ЦВК вивчала досвід Португалії щодо організації голосування за кордоном. Наразі близько 90 000 громадян України проживають у Португалії.

Делегація ЦВК на чолі з Головою Комісії Олегом Діденком з робочим візитом відвідала Лісабон. Вивчали, зокрема, можливості організації голосування для українських виборців, що перебувають на території Португальської Республіки.

Під час візиту українська делегація зустрілася з португальськими офіційними особами, які займаються адмініструванням та організацією виборів: представниками МЗС, МВС, Національної виборчої комісії та Конституційного суду.

Обговорення було зосереджено на унікальних аспектах проведення виборів у Португалії, процесі голосування для португальських громадян, які проживають за кордоном, та потенційній співпраці для полегшення виборчого процесу для українців у Португальській Республіці.

Представники ЦВК отримали інформацію щодо досвіду цієї країни у проведенні виборів за кордоном, наглядом за виборчим процесом, організацією національного підрахунку результатів поштового голосування на парламентських виборах та можливої співпраці щодо організації голосування за кордоном для українських виборців у Португалії.

Представники профільних міністерств ознайомили з виборчою логістикою, а саме – взаємодією з муніципалітетами та силовими структурами щодо створення виборчих дільниць та передачі результатів у день виборів. Йшлося і про організацію виборчого процесу на місцях у співпраці з цивільними парафіями (адміністративно-територіальна одиниця нижчого (третього) рівня в Португалії, складова муніципалітету) щодо забезпечення доступності. А також – про спеціальні механізми голосування, такі як дострокове або поштове голосування.

Зокрема, представники Конституційного суду ознайомили з основними свободами, що гарантуються в Португалії – це свобода передвиборчої кампанії, свобода вираження поглядів, а також – як вони застосовуються в різних контекстах. А в Національному центрі кібербезпеки нашій делегації продемонстрували методи забезпечення безпеки комунікацій для виборчого процесу, безпеки передачі результатів, виявлення ризиків та заходи щодо їх послаблення.

Досліджувати шляхи та можливості організації голосування для мільйонів виборців за кордоном Центральна виборча комісія почала ще у 2022 році. У березні 2023 року була створена робоча група з напрацювання пропозицій щодо організації голосування виборців, які проживають або на день проведення голосування на виборах перебувають на території іноземної держави. Протягом 2023-2024 років представники Комісії відвідали країни, де зосереджена велика кількість українських виборців, ознайомилися з їх досвідом організації голосування за кордоном за заручилися підтримкою органів адміністрування виборів цих держав.

“Вже сьогодні зрозуміло, що ресурсів, які раніше залучалися для організації голосування українців за кордоном, критично не вистачить з огляду на кількість наших співвітчизників у різних державах. Саме тому Центральна виборча комісія продовжує роботу над розбудовою співпраці з органами влади, що беруть участь у підготовці та організації виборів у країнах, де наразі перебуває велика кількість українців.

У Португалії ми ознайомилися з особливостями організації виборчого процесу на місцях з представниками муніципалітету Лісабону. Також цінним став досвід португальських колег щодо безпечних комунікацій під час виборчого процесу та виявлення кіберінцидентів і боротьби з ними у Національній мережі внутрішньої безпеки”, – наголосив  Голова ЦВК Олег Діденко.

Робочий візит завершився зустріччю з представниками української діаспори в Португалії, організованою у співпраці з Посольством України в Португальській Республіці.

Візит відбувся в межах Проєкту “Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні“, що є складовою Плану дій “Стійкість, відновлення та відбудова“ на 2023-2026 роки.

Пресслужба Секретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Прочитайте повну статтю

Укроборонпром зміцнює міжнародне партнерство щодо боєприпасів, БпЛА, РЕБ і РЕР

Прочитайте повну статтю

У вересні до державної скарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів

Прочитайте повну статтю

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період воєнного стану

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Ввозили та продавали «репліки» товарів світового бренду: на Одещині судитимуть групу зловмисник...

Прочитайте повну статтю

Інфографіка щодо оформлення територіальними підрозділами УДМС у Рівненській області біометрични...

Прочитайте повну статтю

Тернопільщина: оформлення паспортів засудженим

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь