ЦВК поглиблює співпрацю з Постійним виборчим органом Румунії


Лютий 12
15:01 2024

У Бухаресті делегація ЦВК вивчала досвід Румунії щодо організації голосування за кордоном.

Голова ЦВК Олег Діденко, член Комісії Сергій Постівий та представники Секретаріату ЦВК з робочим візитом відвідали Бухарест з метою вивчення румунського досвіду щодо організації голосування за кордоном та вивчення можливостей голосування в Румунії громадян України на післявоєнних виборах.

Під час візиту представники Центральної виборчої комісії, Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Румунії зустрічалися зі своїми колегами з Постійного виборчого органу Румунії, Міністерства закордонних справ Румунії, а також з українськими виборцями, які проживають в Румунії.

Зокрема, представники ЦВК отримали вичерпну інформацію щодо досвіду Румунії у проведенні виборів за кордоном, який налічує вже понад тридцять років.

Звичайно, що зі збільшенням кількості дільниць зростала і явка румунських виборців за кордоном.

Голова Постійного виборчого органу Румунії Тоні Гребле зазначив, що демократія є важливою складовою соціального, економічного та політичного життя в країні, а важливою частиною цієї концепції є довіра до належної організації та проведення виборів.

“Найкраща підготовка та проведення повоєнних виборів – це важлива умова на шляху повернення до нормального життя. Коли Україна проводитиме перші повоєнні вибори, ще багато громадян лишатимуться за кордоном. Тому це буде складний для організації та адміністрування процес”, – акцентував Тоні Гребле та запевнив, що Постійний виборчий орган Румунії  готовий всіляко допомагати та ділитися своїм досвідом щодо організації закордонного голосування за межами дипломатичних установ.

Голова ЦВК Олег Діденко високо оцінив досвід Румунії в організації виборчих процесів для румунської виборців за кордоном та  подякував за відкритість і готовність поділитися знаннями й передовим досвідом щодо організації та управління виборчим процесом.

“Перші повоєнні вибори ми прагнемо провести у максимальній відповідності до демократичних стандартів та кращих практик. Тож намагаємося якнайкраще підготуватись до цих виборів, зокрема, використовуючи час для налагодження міжнародної співпраці та запозичення передового досвіду. Румунський досвід дуже важливий для нас, і я переконаний, що він допоможе нам у проведенні вільних і чесних виборів у повоєнний період”, – наголосив Олег Діденко.

Важливим результатом поїздки стало підписання нового Меморандуму про взаєморозуміння між Центральною виборчою комісією та Постійним виборчим органом Румунії (попередній діяв з 2014 року). Меморандум має поглибити двостороннє співробітництво у сфері адміністрування виборів та референдумів.

Таким чином сторони підтвердили відданість двох органів адміністрування виборів спільним цінностям – це прозорість, неупередженість та доброчесність щодо забезпечення вільних і чесних виборів.

Новий меморандум спрямований, серед іншого, на підвищення інституційної спроможності двох органів управління виборами, реалізацію та захист виборчих прав громадян, зокрема, вразливих груп, розробку і впровадження інноваційних технологій у виборчій сфері, забезпечення кібербезпеки та підвищення кваліфікації фахівців, залучених до організації й проведення виборів і референдумів.

Олег Діденко зауважив, що між Центральною виборчою комісією та Постійним виборчим органом Румунії триває багаторічна співпраця.  Меморандум про взаєморозуміння створює нові можливості розвивати спільні проєкти в майбутньому. Він надасть новий поштовх співпраці, яка буде надзвичайно корисною для України і, сподіваємось, для Румунії, наприклад у напрямі кіберзахисту.

“З вашою допомогою ми швидше подолаємо всі ті виклики, які перед нами стоять”, – акцентував Голова ЦВК.

Голова Постійного виборчого органу Румунії Тоні Гребле переконаний, що підписання цього Меморандуму  сприятиме консолідації та поглибленню співпраці між двома профільними інституціями з метою захисту демократії та належних виборчих практик, визнаних на міжнародному рівні.

Візит делегації ЦВК до Бухаресту відбувся за сприяння Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA).

Пресслужба Секретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь