Данія використовує «енергетичні острови» для зменшення залежності від російського викопного палива


Травень 11
11:52 2022

Будівництво двох енергетичних островів біля узбережжя Данії прискорюється, щоб допомогти країні відмовитись від російського викопного палива.

Міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Ден Йоргенсен нещодавно оголосив, що просуває свої плани щодо розвитку зеленої енергетики у відповідь на війну в Україні.

«Данія та Європа повинні якомога швидше відмовитись від російського викопного палива», – сказав він у заяві.

Для цього країна значно прискорює свій зелений перехід, розгортаючи використання відновлюваних джерел енергії як на суші, так і на морі. Йоргенсен додав, що Північне море володіє потенціалом вітрової енергії для покриття енергетичних потреб мільйонів європейських будинків.

«Цей великий потенціал офшорної вітроенергетики повинен бути освоєний, і тому уряд Данії починає підготовку до створення додаткових енергетичних островів разом із уже запланованими».

Плани створення першого в світі «енергетичного острова» існували вже деякий час у рамках програми заміни викопного палива на відновлювані джерела енергії.

Сотні вітрових турбін будуть підключені до цих штучних островів, що дозволить Данії виробляти набагато більше енергії, ніж інші офшорні вітрові проекти.

Один з них буде базуватися в Північному морі, виробляючи 3 ГВт енергії. Інший буде побудований на острові Борнхольм у Балтійському морі, генеруючи 2 ГВт завдяки офшорній вітроенергетиці.

Працюючи як «зелені електростанції на морі», вони будуть служити центрами для підключення вітрових турбін до електричних мереж в регіоні, що оточує два моря, стверджує Датське енергетичне агентство. Разом вони зможуть забезпечити електроенергією щонайменше 5 мільйонів європейських будинків з потенціалом збільшення до 10 мільйонів у майбутньому.

Спочатку планувалося, що острови запрацюють до 2030 року, але тепер після початку війни в Україні, Данія прагне швидше зменшити свою залежність від викопного палива. Вже 48,6% загальної енергії, яку виробляє країна, надходить від енергії вітру.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, майже 16 відсотків виробництва енергії в Данії залежить від росії. Цей показник зменшився з 34 відсотків у 2016 році, але зараз країна сподівається добитися повної незалежності від цього джерела .

Йоргенсен також сподівається, що обговорення в Есб’єрзі з представниками енергетики з Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Європейської комісії пізніше цього місяця можуть допомогти швидкому енергетичному переходу.

Вони представлять конкретні плани щодо того, як офшорна вітроенергетика із Північного моря може допомогти ЄС досягти кліматичної нейтральності та енергетичної незалежності.

«ЄС має стати незалежним від російського викопного палива якомога швидше, і найкращий шлях щоб досягти успіху — це спільна робота європейських країн для розширення та прискорення виробництва відновлюваної енергії в Північному морі», — сказав він.

Джерело: https://www.euronews.com/green/2022/05/06/denmark-embraces-energy-islands-to-cut-reliance-on-russian-fossil-fuels

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь