Дмитро Кулеба наголосив на важливості активізації Нормандського формату у розмові з провідними експертами і журналістами Франції


Листопад 25
19:01 2021

Україна разом із Францією та Німеччиною як посередниками продовжують наполягати на потребі проведення зустрічей у Нормандському форматі для пошуку політико-дипломатичного вирішення російсько-українського збройного конфлікту. 

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів на закритій онлайн-дискусії із експертами провідних французьких аналітичних центрів у сфері зовнішньої політики та журналістами ключових французьких видань.

Участь у заході, організованому МЗС за підтримки Центру "Нова Європа" та Французького інституту міжнародних відносин (IFRI), взяли близько ста учасників.

“Ми наполягаємо на необхідності чесної дискусії чотирьох країн Нормандського формату задля того, щоб оживити процес мирного врегулювання. Росія, Україна, Німеччина та Франція мають сісти за стіл переговорів. Бажано на рівні лідерів країн”, - підкреслив міністр. 

Дмитро Кулеба нагадав, що Президент Франції Еммануель Макрон, Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та Президент України Володимир Зеленський зробили низку пропозицій Президенту Росії Владіміру Путіну із запрошенням провести саміт Нормандського формату. Російська сторона так і не погодилася ані на саміт, ані на зустріч міністрів закордонних справ. 

“Міністри ФРН Гайко Маас та Франції Жан-Ів Ле Дріан доклали максимум зусиль, аби залучити російського міністра Сергія Лаврова на зустріч. Якби він погодився, я був би готовий провести з ним відверту розмову про те, як вивести Мінський процес із глухого кута, в який його завела Росія”, - зауважив він.

Міністр наголосив на непорушності принципу “спершу безпека” та нагадав, що Мінські домовленості починаються з пункту про всеосяжне припинення вогню. 

Глава української дипломатії офіційно спростував російські фейки про нібито підготовку України до наступальної операції на Донбасі. Він запевнив, що Україна вважає пошук політико-дипломатичного вирішення єдиним шляхом врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. 

Міністр наголосив, що всі зусилля України та партнерів нині спрямовані на стримування Росії від подальших агресивних дій. Водночас він запевнив: ні в кого не має виникати сумнівів, що у разі нового етапу повномасштабної агресії РФ проти нашої держави, Україна буде захищатися всіма наявними засобами.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю

Українські спортсмени посіли друге місце на чемпіонаті Світу з бойових мистецтв комбат самозахи...

Прочитайте повну статтю

У вересні на ринку небанківських фінансових послуг з’явився один новий гравець, 21 небанківська...

Прочитайте повну статтю

Україна та Італія планують поглибити співпрацю у сфері оборонно-промислового комплексу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь