Голова НАДС Наталія Алюшина: "Війна стала чинником подолання гендерної нерівності, зокрема на публічній службі та в ЗСУ"


Вересень 27
18:02 2024

Україна налаштована на досягнення гендерної рівності та адаптацію законодавства до європейських стандартів. Про це заявила Голова НАДС Наталія Алюшина під час Міжнародного семінару "Гендерно відповідальна та інклюзивна публічна служба", що проводиться в рамках Рішельє-форуму 2024. Очільниця НАДС відзначила серед здобутків ратифікацію Стамбульської конвенції, розширення можливостей для військовослужбовиць, досягнення прогресу у питаннях рівності догляду за дітьми та участі жінок у політичному житті. Водночас Голова Агентства наголосила на наявності у суспільстві сумнівів стосовно актуальності гендерної політики в умовах війни.  

"Маємо шукати і формулювати відповіді. Зауважимо, що війна виявила нові виклики гендерної політики. Ідеться про питання мобілізації, міграції, розділу родин", - зауважила Наталія Алюшина. 

На її думку, в умовах, коли значна частина чоловіків у лавах ЗСУ, посилюється  тенденція щодо активнішого найму жінок. 

Крім того, Наталія Алюшина зазначила, що війна стала чинником подолання гендерної нерівності, зокрема на публічній службі та в ЗСУ. 

"Жінки отримують мотивацію відмовлятися від законного “привілею” — бути вільною від мобілізації. Частка військовослужбовиць в українській армії - одна з найвищих у світі — близько 15%. Більше 43 000 жінок служить в лавах ЗСУ. У порівнянні з 2021-м їх стало більше на 40%", - підкреслила очільниця НАДС.

"Жінки посідають вагомі позиції у тиловій інфраструктурі, інституціях, що забезпечують суспільні безпеку і захист. За даними ООН Жінки та CARE, жінки становлять більшість серед волонтерів і представників служб екстреної допомоги, які надають підтримку населенню через громадські організації, неформальні об'єднання або групи швидкого реагування", - зазначила Голова Агентства.

Вона наголосила, що голос жінок має звучати вагоміше, з огляду на їх залученість до ключових сфер життєзабезпечення країни. 

"Уряд України спрямований на досягнення гендерної рівності на публічній службі. На забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та подолання усіх форм дискримінації за ознакою статі", - зауважила Наталія Алюшина.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

З-під завалів у Кривому Розі дістали ще двох загиблих людей

Прочитайте повну статтю

Віталій Коваль: Маємо одразу реформувати рибогосподарську галузь відповідно до законодавства ЄС

Прочитайте повну статтю

Оголошено повторні аукціонні торги на промисловий вилов риби у водосховищах річки Дніпро

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі врятовано від браконьєрських сіток 500 рибин – попереджено збитки...

Прочитайте повну статтю

Осінь – золота пора для ловлі судака

Прочитайте повну статтю

Україна та Норвегія поглиблюватимуть співпрацю у галузі рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Прочитайте повну статтю

У Чернівцях планували роботу Коаліції «Буковина 1325»

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь