Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у презентації видання «Науково-практичний коментар Закону України «Про правотворчу діяльність»


Вересень 20
15:00 2024

Закон України «Про правотворчу діяльність» був ухвалений 24 серпня 2023 року, а днями відбулась презентація видання, яке є практичним інструментом ефективної імплементації положень Закону. 

Як зазначив Руслан Стефанчук під час презентації видання, до цього Закону правнича думка йшла протягом всього періоду незалежності, але цьому скликанню вдалось, врешті, ухвалити законодавчий акт, який можна назвати Конституцією законотворення.

«Позаду багато дискусій науковців, правників, народних депутатів, результатом яких стала розробка як самого Закону «Про правотворчу діяльність», так і науково-практичного коментаря до нього. Наступний етап – його імплементація. Закон про правотворчу діяльність вводиться в дію через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні, але ми вже зараз можемо здійснювати практичну підготовку до реалізації норм цього документу», - зазначив Голова Верховної Ради України.

За його словами, велику роль у процесі імплементації, відповідно до положень Закону, матиме НАН України. Адже саме Національна академія наук визначається головною експертною установою з проведення юридичної (правової) експертизи проектів законів.

«Суттєвою складовою реалізації Закону є те, що ми повинні орієнтуватись на правовий моніторинг чинного законодавства, аналіз та оцінку вже прийнятих актів, а отже – на ефективність і результативність ухвалених документів.  Попереду багато викликів, і я закликаю колег до плідної та якісної роботи над реалізацією Закону України «Про правотворчу діяльність», - резюмував Стефанчук.

На презентації видання «Науково-практичний коментар Закону України «Про правотворчу діяльність» були присутні, зокрема, Президент НАН України Анатолій Загородній, заступник керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов та керівництво місії USAID.

Як підкреслив Анатолій Загородній, Закон — це важливий крок у розбудові концептуальних засад законотворчої діяльності в Україні. «Без належного правового підґрунтя неможливо сформувати ефективну правову політику держави, забезпечити захист прав і інтересів громадян та адаптувати українське законодавство до стандартів ЄС». 

Функція науково-практичного коментаря, за словами Дениса Маслова, - впровадження Закону. «Він розкриває все те, що заклав законодавець, та допомагає дотримуватися високих стандартів у формуванні законодавчої бази».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна долучилась до міжнародного тренінгу з аквакультури для жінок

Прочитайте повну статтю

В Держлікслужбі відбулось урочисте зібрання з приводу Дня фармацевтичного працівника України

Прочитайте повну статтю

Завершено процедуру видворення громадянина Білорусі

Прочитайте повну статтю

Операція «Мігрант» на Київщині: перші результати – у перші дні

Прочитайте повну статтю

На Полтавщині міграційники виявляють факти підробки паспортних документів

Прочитайте повну статтю

На Львівщині ДБР викрило посадовця Держпродспоживслужби та брокера на систематичних поборах з і...

Прочитайте повну статтю

Звертаємо увагу громадян, які планують перетинати кордон у пункті пропуску «Корчова-Краківець»

Прочитайте повну статтю

Злагодженість та амбіційність – все, що потрібно, аби боротися з ворогом

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь