Сенсація

ІТ-фахівці системи Держпродспоживслужби залучені до реалізації заходів технічного аудиту


Жовтень 03
12:02 2024

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів семінар для ІТ-фахівців апарату, територіальних органів та лабораторій служби. Ключова тема: проведення технічного аудиту інформаційно-комунікаційних систем, програмного забезпечення, серверного, комп’ютерного та апаратного обладнання (ІТ-аудит). В роботі семінару також взяли участь представники компанії «ELEKS», які здійснюватимуть аудит, та представники організацій-партнерів.

Сергій Захарін повідомив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука розпочато системну цифрову реформу служби. Її мета – боротьба з корупцією, а також підвищення якості надання державних та адміністративних послуг шляхом трансформації та повної цифровізації. Зокрема, нині виконуються підготовчі роботи для впровадження безпрецедентних інформаційних проєктів (створення Єдиної платформи служби, платформ "еFood" та "еТютюн" та ін.). Ці програмні продукти покликані підвищити прозорість відповідних продуктових ринків, ефективність контролю за показниками якості, аналітичні можливості наявних баз даних тощо. Окрім того, вживаються заходи для впровадження цифрових інструментів у сфері простежуваності харчових продуктів. Для реалізації таких амбітних завдань необхідно мати об’єктивну інформацію про інституційну спроможність наявну ІТ-інфраструктури, а також відповідне ресурсне забезпечення.

Реформа реалізується завдяки проєкту “Підтримка цифрової трансформації”/DTA, що фінансується USAID та UK Dev, а також за підтримки Мінцифри та у партнерстві з Фондом Східна Європа та Офісом ефективного регулювання BRDO.

Сергій Захарін також нагадав, що Держпродспоживслужба та її підвідомчі установи адмініструють майже 30 інформаційно-комунікаційних систем, які забезпечують цифрову обробку даних за всіма ключовими функціональними напрямками (ветеринарна медицина, безпечність харчових продуктів, фітосанітарна безпека, санітарно-епідеміологічне благополуччя, реєстрація сільськогосподарської техніки та ін.). Ці системи створювалися в різні часи, на різних програмних платформах, на основі застосування різних актів законодавства. Відтак, виникає необхідність проведення поглибленого ІТ-аудиту, який акцентуватиме увагу на технічному забезпеченню майбутніх модернізаційних перетворень. Таким чином, усі ІТ-фахівці мають бути готові до виконання завдань, які будуть поставлені в рамках проведення технічного аудиту.

Аудитом будуть охоплені всі цифрові процеси, які реалізуються в системі Держпродспоживслужби, у тому числі на рівні апарату, територіальних органів, лабораторій, лікарень, підвідомчих підприємств.

Керівник напряму компанії «ELEKS» Владислав Гапанович повідомив, що аудит здійснюватиме команда фахівців, які мають великий досвід роботи в ІТ-сфері, а відтак – будуть сформульовані відповідні рекомендації на основі аналізу кращих кейсів, з урахуванням сучасних стандартів цифровізації. Велика увага буде приділена аналізу механізмів підтримки інформаційної безпеки, що особливо актуально в умовах правового режиму воєнного стану.

ІТ-фахівці територіальних органів та лабораторій служби поставили низку запитань, на які отримали фахові відповіді.

«Україна вже зараз займає надзвичайно високе 5-те місце в світі за показниками цифровізації, у тому числі доступу до цифрових інструментів у сфері державного управління. Але це не привід зупинятися. Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук публічно оголосив про старт реформи, яка передбачає відмову від застарілих паперових технологій, натомість всі адміністративні послуги можна буде отримати в кілька кліків, без зайвих поїздок, черг, довідок, витрат часу. Завдання ІТ-фахівців служби в межах аудиту – показати об’єктивну картину, наші спроможності, наш наявний арсенал обладнання. Також слід опрацювати питання нормативно-правового та методичного забезпечення відповідних перетворень, врахувати досвід Євросоюзу та окремих країн ЄС. Ці амбітні завдання слід розглядати в контексті подальшої розбудови цифрового каркасу електронної демократії», - зазначив Сергій Захарін.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь