Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Треба продовжувати роботу з країнами, де війна росії проти України не є у фокусі уваги"


Вересень 25
15:00 2024

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із головою Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком та із членкинею Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Інною Совсун зустрілися із іноземними журналістами. Це вже четверта група журналістів із країн Африки, Латинської Америки та Азії, візит яких до України був організований Українським кризовим медіа центром у співпраці та координації з Open Society Foundation, за фінансування Міжнародного фонду «Відродження».

Під час зустрічі йшлося про вплив війни росії проти України на світ загалом і на країни Азії, Африки та Латинської Америки зокрема. Українські депутати відзначили важливість таких прес-турів іноземних журналістів до України. «Для нас важливо, щоби люди приїздили сюди і щоб були частиною тієї правди про Україну, яку вони зможуть понести до себе, своїх аудиторій і своїх суспільств», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Журналісти, за її словами, цікавилися, що є перешкодою для завершення війни в Україні. «Нам довелося пояснювати, що сама росія і є перешкодою для закінчення цієї війни, путін і його поведінка є цією перешкодою. Ми розповідали про колоніальну війну рф проти українського народу, про те, як росія протягом багатьох століть намагалася забрати нашу ідентичність, мову, культуру та історію», - сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

За її словами, журналісти намагалися проводили паралелі між війною в Україні та конфліктом на Близькому Сході між Ізраїлем та Палестиною. «Ці конфлікти не варто порівнювати через їхню різну природу, різний масштаб. Треба пам’ятати, що росія кількісно залишається другою армією світу. Вона отримує величезну підтримку від своїх союзників, таких як Північна Корея, Іран та тих, що постачають їй товари подвійного призначення та загалом ведуть бізнес із рф. Вони також допомагають фінансувати цю війну», - сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що в країнах так званого «глобального Півдня» російські гроші та російську допомогу сприймають, як безумовну, на відміну від допомоги країн Заходу, яка часто супроводжується вимогами проводити реформи та демократичні перетворення. «Але ми пояснювали, що російська так звана невимогливість, так звана «безумовність» допомоги потім обертається на претензії, що росія може визначати майбутнє країни, вважати ту чи іншу державу зоною своїх так званих легітимних інтересів. У цьому власне і є пастка того, як росія діє на різних континентах. Ми наполягали, що результат нинішньої війни в Україні матиме великий вплив на інші регіони та поведінку людей у світі. Вони самі проводили паралелі, наприклад, того, як Венесуела щойно перекроїла карту Гаяни і захопила майже дві третини країни. І це пройшло майже непоміченим як на південноамериканському континенті, так і у світі загалом. Насправді ж, це така сама історія, яка зараз відбувається з росією проти України. Тому важливо об'єднувати зусилля в цьому контексті», - сказала голова Комітету.

За її словами, журналісти цікавилися солідарністю українців із іншими народами, які потерпають від воєн, зокрема, зараз відбувається велика війна в Судані. «І це справді ті речі, над якими там варто працювати, щоби світ знав, що нам резонує біль інших людей, і ми солідарні з ними. Водночас ми говорили і про те, що Україна постачає зерно для тих країн Африки, які критично його потребують. На жаль, це не так добре відомо в тих країнах, що Україна, навіть потерпаючи від такої страшної агресії і стікаючи кров’ю, маючи логістичні проблеми, все одно намагається допомогти іншим», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Українські депутати наголосили, що попри те, що вони представляють різні політичні сили - вони все ж єдині у боротьбі з ворогом. «Ми багато в чому одне з одним не погоджуємося, але питання виживання країни, боротьби з екзистенційним ворогом, військової допомоги, питання солідарності світу з Україною - точно є об’єднавчими для всіх демократичних політичних сил в Україні. І ми продовжуємо боротися заради того, щоби мати свій вибір, щоби Україна могла реалізувати свої мрії, щоб наші діти могли планувати, будувати, розвиватися, забезпечувати своє благополуччя. росія на всі ці процеси не повинна мати жодного впливу», - наголосила Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Вона також зазначила, що Україні конче треба продовжувати роботу з країнами, де війна росії проти України не є у фокусі уваги. «Так, це складно. Це потребує додаткових зусиль, але це те, що може дати нам додаткову підтримку», - підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь