Європарламент підтримав макрофінансову допомогу Україні до 35 млрд євро, яка погашатиметься за рахунок прибутків від заморожених активів рф


Жовтень 22
15:00 2024

Сьогодні, 22 жовтня, Європейський Парламент на пленарному засіданні підтримав пропозицію Європейської Комісії щодо надання Україні макрофінансової допомоги (Macro-Financial Assistance – MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024-2025 роки. 

Запропоноване фінансування є частиною ініціативи G7 щодо механізму збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine). 

Також було підтримано пропозицію створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги.

Рішення ще має бути погоджено Радою ЄС. Очікується, що кошти будуть доступні Україні вже цьогоріч. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби, у тому числі соціальні, гуманітарні .

Зазначимо, що кошти в рамках MFA від ЄС – це позика. Погашення відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів рф в ЄС. Таким чином, Україна не спрямовуватиме внутрішні фінансові ресурси на забезпечення будь-яких витрат, пов'язаних з позикою. 

Заморожені активи центрального банку росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік. 

Нагадаємо, що 14 червня 2024 року на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Відзначено переможців Всеукраїнського конкурсу творчих робіт серед молоді: цього року надійшла...

Прочитайте повну статтю

Президент підписав законопроєкт про «прозоре будівництво»

Прочитайте повну статтю

Онлайн-курс: «Інституційний догляд – чому потрібен інший підхід»

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: Всю цю ніч і ранок Суми та область – під російськими ударами

Прочитайте повну статтю

Поліцейські евакуювали матір із двома дітьми з найбільш обстрілюваного району Херсонщини

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 91 від 22 жовтня 2...

Прочитайте повну статтю

Сумські правоохоронці викрили чоловіка, який вчиняв шахрайські злочини та виправдовував збройну...

Прочитайте повну статтю

Довідник безбар’єрності: Взаємодіємо з людьми, що користуються кріслом колісним

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь