Комітет з питань бюджету погодив перерозподіл коштів на заходи, пов’язані з боротьбою з пандемією COVID-19


Листопад 19
13:02 2021

Так, Комітетпогодив перерозподіл коштів, передбачених Міністерству охорони здоров'я Українина 2021 рік у загальному фонді державного бюджету. Завдяки якісній організаціїтендерів на закупівлю медичних препаратів та вакцин, міністерством булозекономлено 1,6 млрд грн.

Ці коштибудуть спрямовані на реалізацію програми державних гарантій медичногообслуговування населення. Тобто, на так звані “ковідні пакети”.

Збільшеннянеобхідних видатків у МОЗ пояснюють розширенням мережі закладів охорони здоров’я,визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, а також зростанням тарифуна медичну послугу до 634 330 гривень.

“МОЗ таНаціональною службою здоров’я України було ініційовано збільшення тарифу із 577тис. грн до 634 тис. грн. на 1 команду, яка надає допомогу пацієнту, хворому наCOVID-19. Це пов’язано із зростанням споживання кисню на одного ковідногопацієнта і тим, що досить велика кількість пацієнтів потрапляє до реанімації, увідділення інтенсивної терапії, а це - набагато коштовніше перебування”, -пояснив на засіданні Комітету Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Комітеттакож погодив передачу 121,8 млн грн із спецфонду державного бюджету за програмоюМіністерство фінансів України “Заходи, пов’язані з боротьбою з гостроюреспіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 та їїнаслідками” до МОЗу.

54,32 млнгрн будуть направлені на забезпечення централізованою подачею кисню ліжковогофонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогупацієнтам з COVID-19 у Сумській та Черкаській областях.

З них 28 млнгрн отримають лікарні Сумської області, 26,32 млн грн  - Черкаської.

67,5млн  грн -  на забезпечення лабораторних підрозділів МОЗрозхідними матеріалами для проведення лабораторних досліджень, необхідних длявиявлення циркулюючих штамів інфекційних хвороб. Зокрема, штамів коронавірусуSARS-CoV-2.

“Ми закупилиза кошти державного бюджету декілька секвенаторів ДНК, - повідомив на засіданніКомітету очільник МОЗ Віктор Ляшко. - Секвенатор дозволяє нам виявити штам,який циркулює. Оскільки в нас сьогодні превалююча циркуляція штаму “Дельта”,нам на вищому рівні потрібно відділяти ці зразки від тих, які ми передаємо нанаціональний рівень. Ми робимо ПЛР-тести, визначаємо, що це - COVID-19, потім використовуємоці тест- системи, на які плануємо витратити кошти, і визначаємо, це - штам“Дельта”, чи ні. Якщо що це - “Дельта”, то немає сенсу передавати даний  біологічний матеріал на секвенування. Якщо -ні, то можемо забирати і дивитись, щоб вчасно виявляти інші штами, якіпоширюються Україною”.

Комітеттакож погодив перерозподіл 4,1 млн гривень, передбачених МОЗ на 2021 рік. Цікошти будуть спрямовані на оновлення лабораторного обладнання державних установу Дніпропетровській та Херсонській областях.

3 млн грнпіде на закупівлю автоматичної станції для екстракції рибонуклеїнової кислотита Системи ПЛР в режимі реального часу з флуоресцентною детекцією(ампліфікатор) для ДУ "Дніпропетровський обласний центр контролю тапрофілактики хвороб МОЗ".

У цьомузакладі наявні три апарати для ПЛР, у одного з них - 100% знос. Єдина наявнаавтоматизована портативна система виявлення нуклеїнових кислот працюєбезперебійно і не витримує навантаження: щоденно на дослідження з метоювиявлення РНК SARS-CoV-2 сюди надходить близько 2000 зразків біоматеріалу. І цеще не кінцевий поріг зростання, зазначають у МОЗ.

1, 1 млн грнпідуть на придбання Системи ПЛР в режимі реального часу з флуоресцентноюдетекцією (ампліфікатор) для ДУ "Херсонський обласний центр контролю тапрофілактики хвороб МОЗ України". Приладів для ампліфікації у данійдержавній установі на сьогодні три, два з яких через велике навантаженняперіодично виходять із ладу.

Придбанняобладнання дасть змогу забезпечити безперервний цикл лабораторних досліджень наCOVID-19 у цих установах без допущення черг та накопичення залишківнеопрацьованих зразків від пацієнтів.

Комітетпогодив виділення 17, 7 млн гривень для забезпечення утримання пацієнтів успеціалізованих закладах з надання психіатричної допомоги. Це стало можливим зарахунок економії коштів за іншими бюджетними програмами МОЗ.

Комітеттакож погодив перерозподіл коштів, передбачених Службі безпеки України на 2021рік, на користь державної програми «Будівництво (придбання) житла длявійськовослужбовців Служби безпеки України».

32,144 млнгрн будуть спрямовані на завершення будівництва багатоповерхового житловогобудинку для співробітників СБУ у м. Маріуполь Донецької області.

Під часзасідання Комітет зпитань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основуу першому читанні із скороченими удвічі строками подачі правок проект Закону № 6297 “Провнесення змін до додатків №1 та №3 до Закону України “Про державний бюджетУкраїни на 2021 рік”(щодо надання допомоги застрахованим особам на періодздійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метоюзапобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненоїкоронавірусом SARS-CoV-2). Ним передбачається за рахунок збільшення доходівдержавного бюджету виділити 3 млрд гривень на здійснення соціальної підтримкизастрахованих осіб.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь