Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил


Листопад 11
18:00 2021

11 листопада відбулося засідання Комітету з питань фінансів,податкової та митної політики в режимі відеоконференції, на якому булорозглянуто проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодоадміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил» (№ 6051).

Голова Комітету з питань фінансів, податкової тамитної політики Данило Гетманцев наголосив на нагальності прийняття даногозаконопроекту, оскільки Конституційним судом було визнано неконституційними окреміположення Митного кодексу, стосовно притягнення до адміністративноївідповідальності громадян за порушення порядку переміщення товарів через митнийкордон України, і пропонований законопроект приводить ці норми у відповідністьдо Конституції України.

Так, законопроектом пропонується встановитиадміністративну відповідальність за недекларування товарів, які переміщуютьсягромадянами через митний кордон України, передбачивши накладення лише штрафу наосіб, які притягуються до відповідальності за недекларування валютних цінностейабо товарів (крім обмежених та/або заборонених до переміщення через митнийкордон України) та штрафу і альтернативної конфіскації - на осіб, якіпритягуються до відповідальності за недекларування товарів обмежених та/або забороненихдо переміщення через митний кордон України.

Окрім того, у проекті пропонується встановитиможливість укладення мирової угоди між особою, яка притягується доадміністративної відповідальності, та митним органом. Це передбачає поміщеннятоварів - безпосередніх предметів порушення митних правил - у митні режимиімпорту або експорту з обов’язковим дотриманням заходів тарифного танетарифного регулювання, в тому числі сплатою належних митних платежів, та заумови внесення до державного бюджету коштів в розмірі, що дорівнює сумі штрафу,передбаченого санкцією відповідної статті, із застосуванням коефіцієнту 1,3.

Під час обговорення народні депутати зазначали, щодане питання необхідно врегулювати до січня 2022 року.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Радіза підсумками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і вцілому.

Також члени Комітету розглянули висновки і технічнізауваження юридичної експертизи та редакційного опрацювання до текстів трьох законопроектів,затверджених Комітетом для розгляду Верховною Радою у другому читанні, а саме: «Профінансові послуги та фінансові компанії» (№ 5065),«Про кредитні спілки» (№ 5125)і «Про страхування» (№ 5315).

Голова Комітету запропонував врахувати пропозиції,викладені у висновках Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради, атакож внести поправки до проектів законів, які усувають термінологічнінеточності щодо їх набуття чинності і введення в дію.

Комітет вирішив врахувати у порівняльних таблицях, підготовлених додругого читання, подані пропозиції і рекомендувати Верховній Раді прийняти проектизаконів №5065, №5125 і №5315 у другому читанні і в цілому з необхіднимитехніко-юридичними правками.

Також під час засідання члени Комітету затвердилирішення про результати заслуховування керівництва Державної податкової служби,Державної фіскальної служби, Національного банку України за участю Міністерствафінансів та правоохоронних органів щодо боротьби з тіньовим ринком виробництвата торгівлі пальним.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь