Комітет з питань інтеграції України до ЄС підтримав законопроект щодо заборони комерційного перетоку електроенергії з Білорусі


Листопад 18
14:01 2021

На засіданні члени Комітету також розглянули та ухвалили висновки щодотаких законопроектів:

проект Закону № 6149 про внесення змін до Митного тарифуУкраїни щодо уніфікації ставок ввізного мита на окремі товари. Він має на метіуніфікувати ставки ввізного мита на однорідні товари, що дозволить спроститипроцедуру класифікації та прискорити митне оформлення товарів без проведеннялабораторних досліджень. Проект закону не суперечить міжнародно-правовимзобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проект Закону № 5638 щодо оподаткування операцій зпродажу (обміну) об'єктів нерухомого майна, незавершеного будівництва,майбутнього об'єкта нерухомості, спеціальних майнових прав на такі об’єкти.Документ пропонує звільнити забудовників від сплати ПДВ на першому етапі«постачання житла». Ставку ПДФО для більш як 3 об'єктів нерухомого майна нарік, яке було придбано у забудовника, пропонується встановити на рівні 5%.Водночас для операцій, коли фізичні особи здійснюють підприємницьку діяльністьбез реєстрації і реалізують нерухоме майно після його будівництва, або колитаке будівництво здійснено за їхній рахунок (замовник будівництва), законопроектпропонує ставку ПДФО у розмірі 10%.  За висновком Комітету, проект законуне відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейськоїінтеграції.

Законопроект № 5563 про внесення змін до Закону України«Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного іплодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються велектронних сигаретах, та пального». Документ пропонує до 1 липня 2025 рокувідтермінувати скасування обмеження на введення в експлуатацію та наданнядозволів на будівництво нових підприємств з виробництва етилового спирту.Комітет ухвалив висновок, що положення законопроекту не суперечать цілям Угодипро асоціацію. Потребує додаткового обґрунтування норм щодо продовження діїмораторію на введення в експлуатацію нових підприємств із виробництва спиртів.

Проект Закону № 6075 про внесення змін до деякихзаконодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданогояк забезпечення кредитів в іноземній валюті. Документ пропонує продовжитимораторій на примусове стягнення єдиного житла, яке було заставлене завалютними кредитами. За своєю метою він не суперечить Угоді про асоціацію,водночас з метою оцінки впливу на стабільність банківської системи законопроектпотрібно розглядати разом з експертним висновком Національного банку України.

Проект Закону № 5741 про внесення змін до Закону України«Про захист прав споживачів» (щодо представлення інтересів споживачів, які єчленами громадських організацій, у судах усіх інстанцій). За своєю метоюзаконопроект не суперечить Угоді про асоціацію.

Законопроект № 5731 щодо руху самобалансуючихтранспортних засобів обладнаних електродвигунами (електросамокат, сігвей,сегвіл, гіроскутер). Пропонує встановити у Законі України «Про дорожній рух»,що особи, які рухаються на самобалансуючих транспортних електрозасобах єучасниками дорожнього руху. Також пропонує встановити основні права таобов’язки таких осіб, коли вони рухаються тротуарами, пішохідними абовелосипедними доріжками. Документ не суперечить міжнародно-правовимзобов’язанням України, однак потребує доопрацювання з метою комплексноговрахування правового регулювання зазначеної сфери держав-членів ЄС.

Проект Закону № 6236 про внесення змін до Закону України«Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо виборів керівника науковоїустанови. Він пропонує зміни до процесу виборів керівників наукових установ.Зокрема, обмежити коло осіб, які мають право голосу на відповідних виборах,передбачити обов'язкове оприлюднення списків виборців, проведення дебатів міжкандидатами, включення представників кандидатів до складу організаційногокомітету та виборчої комісії тощо. Законопроект не суперечить цілям Угоди проасоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейськоїінтеграції.

Проект Закону № 5436-д про внесення змін до деякихзаконів України щодо розвитку систем накопичення енергії. Документ пропонуєзаконодавчо врегулювати діяльність з накопичення енергії та визначити статуссистем накопичення енергії та операторів систем накопичення енергії. Законопроектне суперечить праву ЄС. Водночас, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угодипро асоціацію, Україна зобов’язана провести консультації з ЄвропейськоюКомісією щодо сумісності законопроекту з правом ЄС. Отже, необхідновідтермінувати розгляд законопроекту до отримання висновку Єврокомісії.

Проект Закону № 5261 про внесення змін до Закону України«Про племінну справу у тваринництві». Документ не суперечитьміжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції,водночас потребує висновку Антимонопольного комітету України щодо допустимостізапропонованої законопроектом державної допомоги.

Проект Закону № 5839 про державне регулюваннягенетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетичномодифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпеченняпродовольчої безпеки. Документ пропонує удосконалити систему оцінювання ризиківГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та на довкілля; запровадитиєвропейські механізми держреєстрації ГМО; удосконалити вимоги до маркуванняГМ-продукції та запровадити правила щодо її простежуваності; посилити державнийконтроль у сфері поводження з ГМО. Комітет ухвалив висновок, що законопроект несуперечить праву Європейського Союзу, але потребує доопрацювання з метою більшповного і збалансованого врахування норм Директиви 2001/18/ЄС.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь