Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект щодо військової освіти та науки


Листопад 11
19:00 2021

На виконанняПостанови Верховної Ради України “Про прийняття за основу проекту ЗаконуУкраїни “Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти танауки” Комітет розглянув пропозиції та поправки суб’єктів права законодавчоїініціативи до зазначеного законопроекту до другого читання. Під час підготовкизаконопроекту до другого читання надійшло 76 пропозицій та поправок віднародних депутатів України.

Учасникизасідання заслухали інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти ЮліїГришиної про додаткові пропозиції членів Комітету до проекту Закону України“Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки”. Зарезультатами обговорення було вирішено взяти до відома зазначену інформацію, атакож внести пропозиції, що додаються, до порівняльної таблиці до другогочитання проекту Закону № 5641 та розглянути їх в установленому порядку під часпідготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

Комітет усвоєму висновку рекомендував Верховній Раді проект Закону “Про внесення змін додеяких законів України щодо військової освіти та науки” за результатамирозгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

Під часзасідання було розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу Українипро адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за поданняакадемічних текстів, отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власнихрезультатів навчальної та наукової діяльності, № 5532.

Відповіднодо Пояснювальної записки до законопроекту, його метою є “запровадженняадміністративної відповідальності за подання академічних текстів отриманих відінших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та науковоїдіяльності”.

Законопроектомпропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративніправопорушення, доповнивши його новою частиною ст. 51-1, якою передбачитинакладання штрафу у розмірі від п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованихмінімумів доходів громадян за подання академічних текстів отриманих від іншихфізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та науковоїдіяльності. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиноюпершою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,– буде тягнути за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі п’ятисотнеоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Заслухавшита обговоривши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти ЮліїГришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 8 листопада,а також експертні висновки Головного науково-експертного управління АпаратуВерховної Ради України, Комітету з питань бюджету, Комітету з питань інтеграціїУкраїни до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Інститутузаконодавства Верховної Ради України, Національної академії правових наукУкраїни, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки таінновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект ЗаконуУкраїни “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративніправопорушення щодо посилення відповідальності за подання академічних текстів,отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатівнавчальної та наукової діяльності”, № 5532, повернути суб’єктам законодавчоїініціативи на доопрацювання. Рішення Комітету надіслати до Комітету з питань зпитань правової політики.

Окрім того, народнідепутати вирішили перенести на наступне засідання Комітету розгляд питання прозатвердження складу робочої групи з підготовки проекту Закону України “ПроПрезидентський університет”.

Головував назасіданні Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій С. Бабак. Назасіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: О. Лукашев, С.Колебошин, Н. Піпа, Ю. Гришина, Р. Грищук, І. Кириленко, О. Коваль, В. Колюх, О.Лис, Р. Павленко.

Також узасіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України О. Шкуратов,директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України В.Мірненко, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освітиМіністерства освіти і науки України О. Шаров, представники освітянської танаукової спільноти, громадських організацій та експерти.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь