Контрабандну ікону Святого Миколая напередодні свята покровителя дітей передано в музей


Грудень 20
15:04 2021

Напередодні свята Святого Миколая Сумський обласний краєзнавчий музей поповнився унікальним музейним експонатом – іконою Святого Миколая, архієпископа Мирлікійського.

В червні цього року цей іконописний твір кінця ХІХ – початку ХХ століття намагався незаконно перемістити через українсько-російський кордон з території України в РФ 47-річний українець. Реалізувати протиправні наміри йому завадили узгоджені дії прикордонників Сумського загону та співробітників УСБУ в Сумській області.

Нагадаємо, групою реагування прикордонників, в ході реалізації інформації про можливу протиправну діяльність, яка надійшла від співробітників СБУ, неподалік від кордону в районі населеного пункту Козаче затримано чоловіка. Ним виявився громадянин України, який намагався незаконно перетнути держкордон з метою переміщення старовинної ікони в РФ.

До ЄРДР була внесена інформація про ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 201 «Контрабанда» КК України.

Згодом, в ході проведення слідчих дій, мистецтвознавча експертиза підтвердила належність ікони до культурних цінностей.

«Зображення Святого виконано за іконографічним типом Миколи Зимного, тобто в головному уборі – митрі. Єпископ з Мир Лікійських представлений у вигляді смуглявого чоловіка з чорним сивим волоссям та бородою, вдягненого в облачення грецького обряду: шати жовтого кольору, орнаментовані хрестами та геометричним орнаментом. Права рука Святого піднята в благословляючому жесті, а в лівій він тримає розгорнуте Євангеліє. З обох боків від анфасного поясного зображення фігури чоловіка є зроблені церковнослов’янською мовою з використанням контрактури написи, що повідомляють про іконописний персонаж – Святого Миколая, архієпископа Мирлікійського.

Невідомий український майстер написав ікону на цілісній прямокутній дерев’яній дошці розміром 318х275х1,8 см, використовуючи різнокольорові олійні фарби. Ікона виконана в техніці темперного живопису з використанням підкладки з сухозлітного золота та спеціального покриття, яке з часом стало непрозорим, але його доволі товсте нашарування посприяло збереженню фарбового шару. Характерним є орнаментоване оздоблення ікони на полях у техніці холодних емалей, а в верхній частині – в техніці різьблення по левкасу. Дане іконографічне зображення Святого Миколая є традиційним для християнського обряду, але з чітко вираженими художніми особливостями. Такого типу ікони слугували своєрідним оберегом і були розповсюдженими на теренах України», - зазначили на своїй сторінці у Facebook співробітники Сумського обласного краєзнавчого музею.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко подякував Надзвичайному і Повноважному Послу Японії в Україні за підтримку та спі...

Прочитайте повну статтю

Алгоритм перереєстрації гуманітарних авто у сервісних центрах МВС

Прочитайте повну статтю

АРМА реалізувало ще 11 годинників медведчука на майже 3,3 млн гривень

Прочитайте повну статтю

Оголошуємо новий набір кандидатів на вакансії офіцерів Служби освітньої безпеки

Прочитайте повну статтю

З Костянтинівської та Іллінівської громад за місяць евакуйовано понад 1600 дітей

Прочитайте повну статтю

Курсанти-прикордонники познайомилися із роботою канадських кінологів

Прочитайте повну статтю

Удар КАБу по багатоповерхівці Харкова: з-під завалів дістали тіло ще однієї жертви

Прочитайте повну статтю

Ворог обстріляв Краматорськ, є постраждалі

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь