Майже 67 тонн молоді товстолоба оселиться в акваторії Кременчуцького водосховища на Черкащині


Жовтень 22
21:08 2024

В Україні розпочалася кампанія зариблення водойм за кошти, які отримали місцеві бюджети від спеціального використання водних біоресурсів через прозорі аукціони на промисловий вилов риби.

Зокрема, масштабні заходи зі вселення молоді водних біоресурсів відбулися на Черкащині, де відповідно до програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області та поліпшення їх екологічного стану на 2023-2028 роки з обласного бюджету виділено майже 4 млн грн на зариблення Кременчуцького водосховища.

Так, протягом 21-22 жовтня за підтримки Черкаської ОВА на першому етапі до Кременчуцького водосховища в межах м. Черкаси випущено 134 тис. екз. товстолоба загальною вагою понад 24 тонни. Всього до водойми планується вселити близько 370 тис. рибин (майже 67 тонн).

Поки мальки не розійдуться по акваторії водосховища – місце зариблення у посиленому режимі патрулюватиме Черкаський рибоохоронний патруль Держрибагентства.

«Відновили практику зарибнення нашого Кременчуцького водосховища. За обласною програмою, майже 67 тонн мальків товстолобика випустимо у водні простори найближчого тижня. Сьогодні – перший транш. Увесь процес із чітким контролем якості. Як відомо, саме ця риба – санітар водойм. Кошти на зарибнення – зокрема, з надходжень рибної галузі. За підрахунками, врешті до бюджету повертається більше, ніж витрачено», - повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

«Систематичне зариблення водойм за рахунок коштів місцевих бюджетів є інвестицією в майбутнє рибного господарства України. Зариблення сприятиме не лише сталому використанню водних біоресурсів, поліпшенню екологічного стану водойм, розвитку аквакультури, рекреаційного рибальства та туризму в регіонах, а й збільшить обсяги промислового вилову риби та принесе додаткові доходи до бюджетів усіх рівнів», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

За підрахунками, якщо спрямувати мільйон гривень бюджетних коштів у зариблення, то у результаті відповідні бюджети отримають у вигляді податків 1,3 млн гривень. Крім того, це стимулюватиме розвиток прибережних територій, а також забезпечить створення нових робочих місць.

Водночас реформи в рибній галузі надали можливість отримати додатковий ресурс для зариблення водойм і державному бюджету. Зокрема, у 2025 році передбачено спрямування коштів, одержаних від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів, для здійснення заходів із вселення водних біоресурсів у рибогосподарські водні об’єкти (їх частини).

«Спрямування коштів, що генерує галузь, на зариблення, дозволить відновити популяції водних біоресурсів та підвищити рибопродуктивність водойм», - підкреслив Ігор Клименок.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь