Сенсація

Марія Мезенцева-Федоренко: ПАРЄ закликала посилити санкції стосовно тих, хто чинить злочини проти цивільних та військових полонених


Жовтень 03
12:03 2024

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій вперше порушує питання звільнення та подальшої реабілітації українських полонених, а також вимагає від росії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права. Цей документ перегукується із четвертим пунктом Формули миру Президента Володимира Зеленського, що стосується повернення всіх українців із російського полону.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

«В ухваленій резолюції міститься заклик до конкретних кроків, зокрема це посилення санкцій стосовно тих, хто чинить злочини проти цивільних та військових, які перебувають у полоні. Ми наголошуємо, що Міжнародний комітет червоного хреста повинен чітко заявити, що росія не допускає уповноважених осіб до місць утримань полонених. Це більш як 50 тюрем строгого режиму на території рф і на тимчасово окупованих територіях», - зазначила політикиня.

Вона наголосила, що у полоні наших людей не годують належним чином, знущаються, катують, не надають належної медичної допомоги тощо. 

Народна депутатка додала, що наступна країна, яка головуватиме в Комітеті міністрів Ради Європи, куди входять міністри закордонних справ 46 держав-членів, - це Люксембург.

«Від посла Люксембургу ми вже отримали запевнення, що темою номер один під час їхнього головування стане повернення кожного українця й українки додому з російського полону. Водночас ми б хотіли бачити активність у напрямку видачі міжнародних ордерів на арешт тих росіян, які вчиняють усі злочини проти наших полонених», - підкреслила політикиня.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь