Сенсація

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів круглий стіл: "Соціальна підтримка сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України"


Жовтень 03
15:00 2024

30 вересня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів напередодні Дня захисників і захисниць України провів в м. Бориспіль у Київській області засідання «круглого столу» на тему: «Соціальна підтримка сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України» під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, громадських організацій, наукових установ.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко розпочав захід хвилиною мовчання, вшанувавши загиблих Захисників та Захисниць України. Адже завдяки їхньому подвигу, ми маємо можливість зараз спокійно працювати і жити.

Також з вітальним словом виступила Заступник Голови Київської обласної державної адміністрації Леся Карнаух та секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас, які наголосили на актуальності теми «круглого столу» та проблемних питаннях підтримки родин загиблих захисників України.

Треба зазначити, що захід пройшов у форматі виступ, запитання-відповідь.

Зокрема, заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько повідомив про те, що Міністерство у справах ветеранів України разом з Верховною Радою України розробило ряд нормативно-правових актів для виокремлення в окрему категорію членів сімей загиблих. Міністерство працює над вирішенням житлових питань. «Враховуючи, що ми живемо по старому законодавству, яке не відповідає потребам часу, Міністерство розробляє нові підходи в реалізації державної політики у ветеранській сфері разом з іншими міністерствами та відомствами. Наразі Міністерством розроблено проєкт Закону «Про основні засади ветеранської політики», – зазначив заступник Міністра.

Олександра Мазур, представниця ГО «Спільнота Оленівки» повідомила, що їх громадська організація стикається з фінансовими труднощами в наданні допомоги сім’ям полоненим для поїздок за кордон, тому пропонує запровадити державну програму для надання фінансової допомоги з метою реалізації інформаційних кампаній на підтримку військовополонених.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько надав відповідь, що будь-яка громадська організація може подавати заявку на конкурс для отримання грошей на ветеранські програми чи проєкти. Також є Український ветеранський фонд, який фінансує окремі проєкти теж на конкурсних засадах.

Народний депутат України Федієнко О.П. наголосив, що не ветеран і його родина мають бігати за владою, а влада має перейматися проблемами родин загиблих. Необхідно з більшим розумінням ставитися до сімей загиблих та зниклих безвісти.

Ігор Мочалов, Голова Громадської організації ПОЛТАВСЬКІ РОДИНИ ПОЛЕГЛИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ» зауважив, що не всіма пільгами можуть користуватися родини загиблих. Наразі існує велика заборгованість у Пенсійного фонду України, яка не входить до складу спадщини. Існує також багато інших проблем, які потребують законодавчого врегулювання.

Заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко вказала, що черговість погашення заборгованості визначається датою набрання чинності рішення відповідного суду, тому кожен випадок має розглядатися окремо.

Руслан Приходько зазначив щодо надання статусів. Наразі йде розробка законодавства та процедури отримання статусу. Основна проблема-це проблема в первинній документації, бо не має можливості у військових частинах правильно вести документацію і військовий облік, тому міністерство намагається вирішити цю проблему в законодавчому полі.

Володимир Дятел, заступник начальника відділу прав ветеранів управління додержання прав військовослужбовців, поліцейських, ветеранів та інших осіб Департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини поставив питання заступнику Міністра у справах ветеранів України Руслану Приходьку щодо супроводу ветеранів. Також Володимир Дятел зауважив, що Офіс Омбудсмана працює і стоїть на захисті прав ветеранів, загиблих захисників та членів їх сімей. Багато звернень надходить щодо виплати одноразової грошової допомоги за загиблого і це є одним із найболючіших питань.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько повідомив, що наразі це питання опрацьовується і ми готуємо 7000 осіб, які будуть працювати в кожній громаді і займатися супроводом ветеранів війни. Також відкриваються ветеранські простори, ЦНАПи, які будуть сприяти в отриманні ветеранами послуг у спрощеному порядку.

Софія Черепанова, Заступник Голови Всеукраїнської профспілки захисників України зазначила, що їх профспілка працює над наданням допомоги родинам загиблих, намагається надавати фінансову допомогу та допомогу в отриманні житла. Разом з тим, відзначила проблеми з організацією поховання полеглих героїв та створенню меморіального кладовища.

Сергій Кучеренко, заступник директора департаменту-начальник відділу соціальної політики Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України перелічив велику кількість проблем, з якими наразі стикаються родини загиблих. На запитання щодо скасування санаторно-курортного лікування він повідомив, що під час воєнного стану всі санаторії перепрофільовано на військові госпіталі.

Людмила Свінціцька, Голова ГО «Родини воїнів Хмельниччини» зауважила, що влада відірвана від народу, особливо на місцях. Родини загиблих Захисників покинуті, не мають інформації про свої пільги та постійно стикаються з непорозуміннями з боку чиновників та зазначила, що Управління у справах ветеранів Хмельницької обласної державної адміністрації відсторонилося від проблем родин загиблих героїв.

Олена Корпач, представник Первинної організації членів сімей загиблих, померлих ветеранів та членів сімей загиблих, померлих Захисників і Захисниць Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників інших сфер наголосила на відсутності державної підтримки родин загиблих у зв’язку із відсутністю комунікації між владою і родинами. «Необхідно запрошувати родини для спільного вирішення проблем, бо ніхто крім них так не знає, що і як треба робити», – зауважила Олена Корпач.

Мер міста Бориспіль Володимир Борисенко – діючий військовослужбовець та захисник України наголосив, що для успішності вирішення питань необхідно співпрацювати з родинами. «Ми реалізували меморіальний комплекс для увічнення пам’яті та намагаємося робити по максимуму для увічнення пам’яті загиблих та допомагати рідним», – зауважив мер.

Олена Бойко, Заступник Голови Київської міської спілки ветеранів російсько-української війни Деснянського району підняла найболючіше питання щодо кладовищ та ритуалу поховання. Вона відзначила, що існує проблема встановлення надгробних споруд. Адміністрація діючих кладовищ після прийняття постанови Кабінету Міністрів України вимагає від родичів уніфікувати надмогильні споруди, що є психологічною травмою для родин загиблих і в дійсності є нереальним. Ще одна проблема – це встановлення меморіальних дошок на школах. Наразі сама процедура і з купою погоджень дуже затягнута в часі.

Підсумовуючи обговорення, під час засідання «круглого столу» Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко акцентував увагу на питаннях перенавчання, працевлаштування, меморіалізації, житлових питань та відмітив: «Все для ветеранів, все для родин ветеранів, разом із сім’ями ветеранів. Запрошуємо всіх представників родин для напрацювання змін до законодавства з метою надання якісних і потрібних послуг для підтримки родин загиблих героїв».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Надія Ситник: Інспектори СОБ та рятувальники з початку навчального року провели понад 13 тисяч...

Прочитайте повну статтю

Обстріл прикордоння Чернігівщини - троє загиблих, з яких одна - дитина

Прочитайте повну статтю

Безпека та партнерство: Ігор Клименко взяв участь у засіданні Міністрів внутрішніх справ країн ...

Прочитайте повну статтю

Дві скрипки 18-19 століть залишаться в Україні: митники не випустили їх за кордон

Прочитайте повну статтю

Держмитслужба оголошує конкурс із визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюват...

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 86 від 3 жовтня 20...

Прочитайте повну статтю

На Рівненщині судитимуть лікаря, який ставив фіктивні діагнози «ухилянтам»

Прочитайте повну статтю

«EMMAKRIS III» та інші 9 суден отримали управителя: АРМА підписало договори

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь