Сенсація

Євгенія Кравчук: Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) працюватиме над звільненням усіх українських військовополонених і цивільних заручників до моменту повернення останньої особи


Жовтень 03
18:03 2024

Про це повідомила народна депутатка України, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та член постійної делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Вона зазначила, що Асамблея ухвалила резолюцію "Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи в полоні внаслідок агресії російської федерації проти України" 74 голосами "за".

Євгенія Кравчук перерахувала основні пункти резолюції.

ПАРЄ підкреслила свою постійну підтримку України у боротьбі за перемогу над росією після початку повномасштабної агресії 24 лютого 2022 року. Асамблея також засудила утримання українських військовополонених, іноземців, які воюють за Україну, та цивільних осіб у російському полоні.

Асамблея підкреслила, що свої зусилля продовжуватиме до моменту звільнення останнього полоненого, відповідно до мирної формули Президента України, зокрема пункту 4, що стосується звільнення всіх військовополонених і депортованих.

У резолюції вказано, що 65 956 військовослужбовців і цивільних осіб зареєстровані як зниклі безвісти або взяті в полон, з яких 50 916 вважаються зниклими за перевіреними даними (серед них більшість — цивільні). Однак ці цифри можуть бути значно вищими.

ПАРЄ рішуче засудила те, що росія не надає доступу до українських військовополонених і цивільних осіб, порушуючи Женевські конвенції III і IV та Додатковий протокол I.

У документі також згадується масове вбивство та каліцтво українських полонених у колонії в Оленівці на Донеччині у липні 2022 року. Це звірство досі залишається безкарним, а поранені захисники продовжують перебувати в полоні.

Асамблея також звернула увагу на те, що 30 українських журналістів та медійників незаконно утримуються в росії в жахливих умовах. ПАРЄ закликала до постійного міжнародного тиску на росію з метою їх звільнення та надання негайного доступу незалежним міжнародним організаціям для перевірки умов утримання.

Асамблея закликала рф дозволити Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) негайний і безперешкодний доступ до всіх місць утримання полонених, відповідно до їхнього мандату, і закликала міжнародну спільноту підтримати ці зусилля.

Важливу роль у підтримці сімей військовополонених та цивільних заручників відіграють громадські організації, тому ПАРЄ рекомендує посилити співпрацю з ними, включаючи фінансову підтримку та сприяння адвокаційним зусиллям.

Асамблея також нагадала, що держави-партнери можуть запроваджувати міжнародні санкції проти російських посадовців, відповідальних за незаконне позбавлення волі українських цивільних осіб, а також ініціювати кримінальні справи щодо цих злочинів.

На майбутньому спільному засіданні з Комітетом міністрів ПАРЄ планує обговорити наступні кроки щодо звільнення українських військовополонених і цивільних осіб.

Під час виступу Євгенія Кравчук нагадала про українських громадян, які досі залишаються в ув'язненні, таких як Дмитро Хилюк, Ірина Данилович і Вікторія Рощина. Вона також наголосила на шокуючих історіях катувань, з якими стикаються звільнені полонені.

Окремо депутатка звернула увагу на ситуацію в окупованому Криму, де журналіст Владислав Єсипенко був засуджений до 6 років ув'язнення у 2021 році. Також серед затриманих є представники кримськотатарського народу, включаючи Амета Сулейманова, Асана Ахтемова та Азіза Азізова.

Євгенія Кравчук відзначила присутність Нарімана Джеляля, звільненого з полону в червні цього року, який на сайд-івенті ПАРЄ про військовополонених та цивільних заручників, адвокатуючи подальший тиск на росію для звільнення полонених.

«Дякуємо всім партнерам за підтримку резолюції! Вітаю колегу Марію Мезенцеву-Федоренко та всю українську делегацію в ПАРЄ з підготовкою цього важливого документа», — додала Євгенія Кравчук.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Надія Ситник: Інспектори СОБ та рятувальники з початку навчального року провели понад 13 тисяч...

Прочитайте повну статтю

Обстріл прикордоння Чернігівщини - троє загиблих, з яких одна - дитина

Прочитайте повну статтю

Безпека та партнерство: Ігор Клименко взяв участь у засіданні Міністрів внутрішніх справ країн ...

Прочитайте повну статтю

Дві скрипки 18-19 століть залишаться в Україні: митники не випустили їх за кордон

Прочитайте повну статтю

Держмитслужба оголошує конкурс із визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюват...

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 86 від 3 жовтня 20...

Прочитайте повну статтю

На Рівненщині судитимуть лікаря, який ставив фіктивні діагнози «ухилянтам»

Прочитайте повну статтю

«EMMAKRIS III» та інші 9 суден отримали управителя: АРМА підписало договори

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь