Сенсація

2 жовтня 2024 року у Комітеті з питань молоді і спорту відбулися слухання на тему: «Шляхи вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни»


Жовтень 03
18:03 2024

В слуханнях взяло участь більше 180 осіб: ветерани війни, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості та громадські об’єднання ветеранів війни.

Перед початком засідання, учасники слухань вшанували загиблих у війні захисників хвилиною мовчання.

У своєму вступному слові Голова Комітету з питань молоді і спорту Кожем'якін Андрій Анатолійович зазначив, що це вже треті слухання, що проводить Комітет з питань молоді і спорту у змішаному форматі, за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» та подякував безпосередньо директору Програми Мортену Енбергу за допомогу і співпрацю!

Голова Комітету зазначив, що велика кількість ветеранів війни, які беруть участь у слуханнях, як безпосередньо, так і у онлайн-форматі, підтверджує актуальність теми наших слухань. Водночас, присутність на слуханнях представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, фізкультурно-спортивної громадськості та ветеранів війни дає можливість налагодити між ними координацію та спільно визначити шляхи вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни.

Заняття фізичною культурою і спортом може та повинно відігравати ключову роль у медичній, соціальній та психологічній реабілітації ветеранів війни. Війна калічить тіло людини, калічить її душу, і тому навіть людина, яка зуміла пройти свій бойовий шлях без серйозних поранень, потребує допомоги держави у психологічній адаптації до мирного життя. Ще серйозніша допомога необхідна захисникам та захисницям України, які отримали інвалідність, пов'язану з участю в бойових діях, мають інші серйозні ураження організму.

Продовжуючи свій виступ, Андрій Кожем’якін наголосив, що спорт ветеранів війни досі не має належної підтримки з боку місцевих органів влади, проводиться недостатньо спортивних змагань ветеранів війни на місцевому і регіональному рівні. При цьому питання не у відсутності належної нормативної бази, а у недостатній координації та взаємодії між центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та спортивними федераціями.

Так, ухвалений у 2022 році Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів війни передбачає лише участь і підготовку спортивних команд ветеранів війни у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях та заходах, проте ніщо не заважає проводити спортивні змагання серед ветеранів війни з різних видів спорту, як за спеціальними правилами, так і за міжнародними правилами з видів спорту.

«Комітет готовий обговорювати доцільність внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" для вдосконалення розвитку спорту ветеранів війни, тому як законопроект, підготовлений Міністерством ветеранів війни, так і інші пропозиції, що пролунають на сьогоднішніх слуханнях, обов’язково будуть розглянуті Комітетом.

Впевнений, що слухання пройдуть в конструктивному дусі та відбудеться відверта професійна дискусія, в якій буде почута та врахована позиція ветеранів війни, бо головними індикаторами ефективності розвитку спорту ветеранів війни мають бути, успішна реабілітація ветеранів та їх адаптація до мирного життя», -наголосив А. Кожем’якін.

З вітальним словом виступив директор Програми «Рада: наступне покоління» Мортен Енберг, який подякував Комітету з питань молоді і спорту за такі заходи, які спрямовані на посилення спроможності Комітетів Верховної Ради України.

«Одним із завдань Програми РАДА: наступне покоління є посилення спроможності роботи комітетів Верховної Ради України через підвищення рівня співпраці Комітетів Верховної Ради України з Урядом та профільними міністерствами.

Сьогодні у Комітеті проходять слухання і це один з успішних та ефективних прикладів взаємодії комітету з ключовими стейкхолдерами, що є пріоритетом нашої програми. Питання розвитку спорту ветеранів є надзвичайно важливим й потребує особливої уваги парламенту, Уряду,  а також місцевих органів влади та профільних організацій, - сказав Мортен Енберг.

Пан Енберг висловив впевненість, що завдяки такому широкому залученню стейкхолдерів Комітет отримає багато цінних пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері розвитку спорту для ветеранів війни та затвердить Рекомендації, які допоможуть вирішити ключові питання, що будуть розглянуті під час слухань.

З доповіддю на слуханнях виступила народний депутат України, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова, яка звернула увагу учасників слухань на те, що спорт ветеранів війни є одним з ключових засобів реабілітації та відновлення ветеранів війни та членів ї родин.

Ірина Борзова зазначила, що у 2020 році Указом Президента було затверджено національну стратегію розвитку системи фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

У лютому 2022 року Верховна Рада України ухвалила розроблений членами Комітету з питань молоді і спорту Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів війни. «Відповідно в Україні з’явився новий напрям  – спорт ветеранів війни, що забезпечує залучення ветеранів війни та членів їхніх родин до занять спортом з метою їх психологічної та соціальної адаптації , участь і підготовку  спортивних команд ветеранів війни у всеукраїнських та міжнародних змаганнях», - підкреслила народна депутатка України.

Ірина Борзова зауважила, що після прийняття змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт», щодо спорту ветеранів війни, відбуваються серйозні зрушення у розвитку спорту ветеранів війни.

«Вже сьогодні наші ветерани активно беруть участь у спортивних змаганнях заходах, демонструючи силу, витривалість та незламний дух. Для прикладу у всеукраїнських спортивних змаганнях «Сильні України», які проходять в різних регіонах України , організаторами яких, декілька років поспіль є Федерація Стронгмену України. Наші спортсмени готуються представляти  Україну  у міжнародних спортивних змаганнях «Ігри Нескорених» та «Ігри Воїнів», Arnold Classic Europe , Strong Spirit’s Games.

Варто зауважити, що ветерани є обличчям України та голосом правди про війну, сильні у бою, житті та у спорті, успішно виступають на міжнародних змаганнях та здобувають перемоги для України. Важливо продовжувати розвивати спорт ветеранів війни, не зупинятись, розвивати в регіонах та громадах, де проживають ветерани», - зазначила Ірина Борзова.

Продовжуючи свою доповідь, Ірина Борзова зазначила, що на сьогоднішній день основна увага приділяється забезпеченню участі ветеранів війни у міжнародних спортивних змаганнях. Це підтверджує і той факт, що більша частина інформаційно-аналітичних матеріалів Міністерства у справах ветеранів України, підготовлених до комітетських слухань, присвячена саме міжнародним змаганням – «Іграм Нескорених», «Arnold Classic Europe», та підготовці до них.

Ірина Борзова наголосила на тому, що «ми пишаємося успіхами наших ветеранів на Іграх Нескорених, проте найголовніше для нас – це суттєве збільшення спортивних змагань ветеранів війни на регіональному та місцевому рівні та створення умов до занять фізичною культурою і спортом за місцем проживання для максимальної кількості ветеранів війни».

Крім того, І. Борзова звернула увагу учасників слухань на  певну проблему – згідно зі статтею 362 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» спорт ветеранів війни не передбачає участь і підготовку спортивних команд ветеранів війни у спортивних змаганнях областей, районів, територіальних громад. Для подальшого розвитку спорту ветеранів війни необхідні законодавчі зміни, над якими Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту працює спільно із Міністерством у справах ветеранів України та Міністерством молоді та  спорту України.

Також І. Борзова поінформувала учасників слухань, що Міністерством у справах ветеранів України підготовлено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів війни, який суттєво розширює функції цього Міністерства стосовно розвитку спорту ветеранів війни та уточнює визначення спорту ветеранів війни.

Міністерством молоді та спорту України вживаються заходи щодо розвитку адаптивного спорту, зокрема, розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо адаптивного спорту» (реєстр. № 9485).

Підсумовуючи свій виступ Ірина Борзова, зазначила, що «для ефективного розвитку спорту ветеранів війни та якісної фізкультурно-спортивної реабілітації необхідна науково-методична підтримка з боку закладів вищої освіти фізичного виховання і спорту, які мають долучитися до цих вкрай важливих процесів. Для забезпечення підготовки відповідних фахівців (тренерів) необхідна затверджена у встановленому порядку програма для навчання та впровадження єдиної методології  надання послуг зі спортивно-фізкультурної реабілітації ветеранів війни, членів родин загиблих Захисників та Захисниць України. Також важливо створювати умови для розвитку адаптивного спорту в громадах. Формування сталої мережі адаптивних клубів за різними видами спорту. Адаптувати  та створювати спортивні зали , спортивні клуби, адаптовувати та закуповувати спортивне обладнання під можливості та потреби людини. В цьому питанні важлива підтримка саме місцевої влади.

Підтримка з боку органів місцевого самоврядування є вкрай важливою для розвитку спорту ветеранів війни на місцях. Це не лише питання спортивних досягнень, але й ефективної реабілітації та соціальної інтеграції ветеранів до мирного життя. Важливі аспекти такої підтримки включають: інфраструктуру, фінансову підтримку, програми реабілітації через спорт, популяризацію спорту, співпрацю з громадами.

Також важливо залучати до спортивної діяльності ветеранів війни через співпрацю з громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, зокрема національними спортивними федераціями та фізкультурно-спортивними товариствами. Це може включати проведення спеціальних змагань для ветеранів війни або їх участь у загальних спортивних заходах. Підтримка таких громадських організацій і федерацій є необхідною, адже вже сьогодні ми спостерігаємо їх активну роль у залученні ветеранів до спорту».

«Тому, у разі подання до Верховної Ради України урядового законопроекту, що стосується спорту ветеранів війни, варто розглянути можливість внесення положень щодо розвитку спорту ветеранів до компетенції фізкультурно-спортивних товариств і спортивних федерацій, передбачених статтями 19 та 20 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», - наголосила Ірина Борзова.

На завершення свого виступу Ірина Борзова висловила впевненість, що учасники слухань запропонують інноваційні рішення, які сприятимуть покращенню доступу ветеранів війни до спортивних заходів і різних форм фізкультурно-спортивної реабілітації.

В обговоренні та співдоповідях взяли участь: Міністр молоді та спорту України Матвій БІДНИЙ, заступник Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Руслана ВЕЛИЧКО-ТРИФОНЮК, заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід ТИМЧЕНКО, заступник Міністра соціальної політики України з цифрової трансформації Костянтин КОШЕЛЕНКО, радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим СВИРИДЕНКО, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Григорій СУРКІС, Костянтин ВІННІЧЕНКО начальник групи, військова група 4076, народний депутат України, голова підкомітету з питань молоді і спорту Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ольга САЛАДУХА, голова Спілки поранених військових України «Міцні 300» Андрій КУЧЕР, президент Федерації Стронгмену України Сергій КОНЮШОК, народний депутат України Тарас ТАРАСЕНКО, Сергій МІЛЮТІН заступник Криворізького міського голови, в.о. ректора Національного університету фізичного виховання і спорту України Олександр ПИЖОВ, заступник Кропивницького міського голови Михайло БЄЖАН, виконуючий обов’язки директора Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи, голова відділення Національного олімпійського комітету України в Івано-Франківській області» Мирослав КАРАБІН, директор благодійної організацій «Благодійний фонд "ТМС-Боремось за Україну" Сергій ПОГОСЯН, начальник управління з питань ветеранської політики Рівненської обласної державної адміністрації Марина КОРОЛЬОВА, позаштатний консультант Комітету, народний депутат України VIII скликання Денис СИЛАНТЬЄВ, голова громадської організації "Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство "Колос", ХІМ'ЯК Роман Іванович - начальник управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації Олександр МЕНДУСЬ, голова громадської організації "Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство "Україна" Наталія ОМЕЛЬЧУК, член Міжнародного олімпійського комітету в Україні, член виконкому Національного олімпійського комітету України Валерій БОРЗОВ, заступник голови громадської організації "Спортивна асоціація ветеранів війни "Незламний" Мар'яна САЛАШНИК.

Всі виступаючі підтримали проведення такого важливого заходу та висловили свої пропозиції до проекту Рекомендацій слухань у Комітеті.

В ході обговорення учасниками слухань було висловлено багато пропозицій щодо, що знайдуть своє відображення у Рекомендаціях слухань у Комітеті представникам центральних та місцевих органів виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, громадським об’єднанням фізкультурно-спортивної спрямованості.

Комітет з питань молоді і спорту доопрацює проект Рекомендацій комітетських слухань з урахуванням виступів та пропозицій всіх учасників слухань та затвердить Рекомендації на своєму черговому засіданні.

Комітетські слухання були організовані за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління»: https://internews.ua/rang/about, https://www.facebook.com/usaidradaprogram .

Висловлюємо щиру вдячність Програмі USAID Рада «Наступне покоління» за сприяння у проведенні слухань.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Надія Ситник: Інспектори СОБ та рятувальники з початку навчального року провели понад 13 тисяч...

Прочитайте повну статтю

Обстріл прикордоння Чернігівщини - троє загиблих, з яких одна - дитина

Прочитайте повну статтю

Безпека та партнерство: Ігор Клименко взяв участь у засіданні Міністрів внутрішніх справ країн ...

Прочитайте повну статтю

Дві скрипки 18-19 століть залишаться в Україні: митники не випустили їх за кордон

Прочитайте повну статтю

Держмитслужба оголошує конкурс із визначення уповноваженого банку, через який будуть здійснюват...

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 86 від 3 жовтня 20...

Прочитайте повну статтю

На Рівненщині судитимуть лікаря, який ставив фіктивні діагнози «ухилянтам»

Прочитайте повну статтю

«EMMAKRIS III» та інші 9 суден отримали управителя: АРМА підписало договори

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь