Сенсація

Мільйони українців отримали медичну допомогу завдяки проєкту Світового банку HEAL Ukraine. До держбюджету вже надійшло 136 млн доларів США


Вересень 27
15:01 2024

До загального фонду держбюджету надійшли 10 млн євро пільгового фінансування від  Банку Розвитку Ради Європи (БРРЄ). Це – перший транш БРРЄ на умовах спільного фінансування в межах проєкту Світового банку “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя (HEAL Ukraine)”. 

Зазначені кошти БРРЄ будуть спрямовані на відшкодування видатків держбюджету на  виплати за програмою медичних гарантій відповідно до Рамкової угоди про позику між Україною та БРРЄ. Зокрема, 10 млн євро профінансують пріоритетні потреби у сфері охорони здоров’я, у тому числі реабілітацію та послуги з психологічної підтримки. 

Проєкт HEAL Ukraine спрямований на задоволення нових та невідкладних потреб у сфері охорони здоров’я, модернізацію медичної системи тощо. Це рамковий проєкт із загальним запланованим обсягом фінансування у розмірі 500 млн доларів США.

У межах проєкту до загального фонду державного бюджету вже надійшло 136 млн доларів США (позикового та грантового фінансування). Ці кошти дозволили профінансувати такі медичні послуги:

понад 5 000 000 доз основних дитячих щеплень;

понад 5 300 000 осіб пройшли розширений первинний медичний огляд; 

понад  4 900 000  осіб отримали пільгові ліки за державною програмою “Доступні ліки”;

близько 400 000 людей отримали послуги з психічного здоров’я;

близько 430 000 осіб пройшли курс реабілітації;

понад 3900 медичних працівників пройшли навчання з надання допомоги особам, які пережили гендерно-обумовлене насильство.

“Ми вдячні БРРЄ за значну фінансову підтримку, що сприяє зміцненню української медичної системи. Проєкт HEAL Ukraine дозволяє розширювати спектр і доступ до медичних послуг, а також підвищує їх ефективність та якість. Мільйони українців уже отримали медичну допомогу завдяки успішній реалізації HEAL Ukraine”, – зазначила заступниця Міністра фінансів Україні Ольга Зикова. 

“Я пишаюсь тим, що БРРЄ так швидко спрямував перший транш на реалізацію проєкту HEAL. У майбутньому нашим пріоритетом є швидка та ефективна реалізація проєкту, щоб забезпечити українцям доступ до найнеобхіднішої медичної допомоги”, – наголосив Керуючий БРРЄ Карло Монтічеллі.

“Нині наша медична система переживає непрості часи, коли ми намагаємось ефективно протидіяти викликам війни та паралельно продовжувати реформування системи охорони здоровʼя України. Шкода та збитки, нанесені росією українській медичній інфраструктурі — колосальні та наразі вже складають щонайменше 7 млрд доларів США. Тому для нас дуже важлива підтримка міжнародних партнерів, зокрема Банку розвитку Ради Європи. Нині до бюджету надійшов перший транш пільгового фінансування у розмірі 10 млн євро. Кошти будуть направлені на покращення доступності та якості медичної допомоги”, — сказав Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

З-під завалів у Кривому Розі дістали ще двох загиблих людей

Прочитайте повну статтю

Віталій Коваль: Маємо одразу реформувати рибогосподарську галузь відповідно до законодавства ЄС

Прочитайте повну статтю

Оголошено повторні аукціонні торги на промисловий вилов риби у водосховищах річки Дніпро

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі врятовано від браконьєрських сіток 500 рибин – попереджено збитки...

Прочитайте повну статтю

Осінь – золота пора для ловлі судака

Прочитайте повну статтю

Україна та Норвегія поглиблюватимуть співпрацю у галузі рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Прочитайте повну статтю

У Чернівцях планували роботу Коаліції «Буковина 1325»

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь