На своєму місці: українські студенти власноруч створюють турнікети та гектари маскувальних сіток


Травень 11
12:27 2022

Від перших днів повномасштабної війни кожен намагається знайти власну зону впливу й якомога швидше наблизити перемогу України. Сьогодні розповідаємо про студентів і викладачів Українського Католицького Університету та Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Група студентів Українського Католицького Університету з викладачем Олегом Фаренюком вирішили використати ресурс 3D принтерів факультету прикладних наук для друку медичних турнікетів для захисників і захисниць. Реалізації допомагають волонтери проєкту «3D Printing for Ukraine», а завдяки підтримці ІТ-компаній, зокрема EdPro та місцевих шкіл, студентам-волонтерам вдалося отримати декілька десятків принтерів.

«До нас надходило багато інформації про нестачу та погану якість турнікетів: вони швидко ламалися або ж були несправними. Така проблема може коштувати життя, тому ми вирішили навчитися робити якісні турнікети, а для виготовлення пластикових частин використовувати ресурс, який маємо – 3D принтери», – розповідають студенти-співзасновники ініціативи Карина Волохатюк і Андреа Козловський.

Перші 4 партії (близько 200 турнікетів) вже були передані воїнам на передову та врятували декілька життів. Студенти-волонтери з УКУ мають на меті виготовляти 100 одиниць якісних турнікетів на день і наразі працюють над масштабуванням виробництва.

Водночас студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка передали гектари маскувальних сіток нашим бійцям. Вони займаються цим від початку російсько-української війни та плетіння сіток можна назвати місцевою традицією ТНПУ імені В. Гнатюка.

«Задіяно весь історичний факультет, а студентська їдальня облаштована під локації для плетіння сіток. Від початку війни у 2014 році наші студенти сплели понад 12 тис. квадратних метрів, а за час повномасштабного вторгнення – понад 20 тис., які ми ми вже відправили багатьом військовим бригадам», – зазначив ректор ТНПУ імені В. Гнатюка Богдан Буяк.

Поширюйте історії про учнів, студентів і науковців, які наближають перемогу, додаючи до публікацій хештег #на_своєму_місці.

Нагадаємо, студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Луганського державного медичного університету вкотре демонструють, що кожен наближає перемогу України на своєму місці.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь