НААУ закликає парламент ухвалити законопроект №3602 для уточнення обов’язкового декларування членами кваліфкомісій


Листопад 19
15:05 2021

Національна асоціація адвокатів України закликає народних депутатів України ухвалити законопроект №3602 про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідне звернення НААУ скерувала до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

«Самоврядний незалежний інститут адвокатури розраховує на Вашу підтримку щодо включення до розгляду на пленарному засіданні означеного питання та, користуючись нагодою, закликає народних депутатів, голів парламентських комітетів підтримати та як найшвидше прийняти в цілому законопроект реєстр. № 3602, який направлений на дотримання незалежності адвокатури», - йдеться у зверненні.

Законопроект пропонує уточнити положення закону «Про запобігання корупції» про обов’язкове подання декларацій, зокрема, викласти в такій редакції: «Особи, зазначені у підпункті «в» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, подають в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік у разі входження до складу конкурсної, дисциплінарної, атестаційної комісії, утвореної відповідно до закону державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування або при таких органах, до складу Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», - протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності».

НААУ нагадала, що Рада адвокатів України у своїх рішеннях № 30, 31 вказувала, що розширене тлумачення закону України «Про запобігання корупції» в частині віднесення Голови, членів КДКА, Голови та членів ВКДКА до суб’єктів, що мають подавати декларації, суперечить принципу правової визначеності, який є складовою принципу верховенства права та може розцінюватися як втручання в роботу недержавних професійних самоврядних організацій.

«Усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповн оважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» та множинного трактування положень закону України «Про запобігання корупції» забезпечує однакове застосування норм Закону щодо кола осіб, на яких не поширюються вимоги фінансового контролю», - зазначено у документі.

НААУ поділяє позицію Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики та позицію суб’єктів права на законодавчу ініціативу – народних депутатів України Дануца О.А., Бакумова О.С. та інших про те, що дія розділу VII закону України «Про запобігання корупції» не поширюється на осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних, атестаційних комісій недержавних організацій професійного самоврядування (саморегулювання) і при цьому                          не є особами, які мають подавати декларації.

«НААУ підтримує напрацьований та поданий до другого читання проект закону України про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо уточнення переліку осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних комісій недержавних організацій професійного самоврядування (саморегулювання) для цілей фінансового контролю (реєстр. № 3602), як такий, що пропонує комплексний та системний підхід для вирішення питання щодо фінансового контролю даної категорії осіб та усуває існуючу правову невизначеність», - наголошує НААУ.

На підтримку законопроекту виступив Голова ВКДКА Сергій Вилков.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь