Національний банк осучаснює підходи до розрахунку Українського індексу міжбанківських ставок овернайт


Грудень 07
15:05 2021

Національний банк України оновлює Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA) (далі – Положення) з метою осучаснення методології розрахунку цього індикатора.  

З 4 січня 2022 року Національний банк: 

Оновлена методологія розрахунку UONIA передбачає продовження включення до розрахунку індикатора 10% від загальної кількості угод банків із НБУ як із розміщення депозитних сертифікатів овернайт, так і з надання кредитів рефінансування овернайт. Водночас для подальшого приведення методології розрахунку цього індикатора у відповідність до принципів IOSCO Національний банк визначив алгоритм дій, якого буде дотримуватися при розгляді питання щодо переходу до розрахунку UONIA без урахування угод між банками та НБУ. 

Зазначені зміни затверджені рішенням Правління Національного банку від 30 листопада 2021 року № 599-рш "Про затвердження Змін до Положення про розрахунок та оприлюднення Українського індексу міжбанківських ставок овернайт (UONIA)", що набирає чинності 04 січня 2022 року.

Нова редакція Положення (з урахуванням змін) доступна за посиланням.

Із пропозиціями, їх обґрунтуванням та аналітичними розрахунками, що стали підставою для внесення зазначених вище змін до Положення, можна ознайомитися за посиланням.

Відповідні пропозиції щодо змін до Положення уносилися на публічне обговорення, з результатами якого можна ознайомитися за посиланням.  

Збереження практики включення до розрахунку UONIA 10% від загальної кількості угод банків із НБУ не повною мірою відповідає принципам, викладеним у документі IOSCO: Principles for Financial Benchmarks Final Report July 2013. Рішення про її збереження зумовлене тим, що припинення врахування відповідних угод генеруватиме проблеми з розрахунком індикатора за основною методологією через недостатню кількість угод між банками в умовах низької активності банків на міжбанківському кредитному ринку. 

Водночас з метою подальшого приведення методології розрахунку UONIA у відповідність до принципів IOSCO, Національний банк визначив алгоритм дій, якого дотримуватиметься при розгляді питання щодо переходу до розрахунку UONIA без урахування угод між банками та НБУ. Він, зокрема, передбачає проведення кожні пів року (під час здійснення процедури регулярного перегляду індикатора) розрахунку кількості випадків, коли UONIA (за умови виключення угод із НБУ) не обчислювався б за основною методологією в попередній дванадцятимісячний період через низьку активність учасників ринку. У разі, якщо за результатами аналізу двох поспіль відповідних розрахунків виявиться, що методологія розрахунку UONIA для особливих умов використовувалася б менше двох разів за пів року, розглядатиметься питання щодо переходу на розрахунок UONIA без урахування угод банків із НБУ.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В результаті нічного обстрілу Кривого Рогу - 17 постраждалих

Прочитайте повну статтю

Олександр Карабиць: «Авто, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а...

Прочитайте повну статтю

Донеччина: У Костянтинівській громаді триває евакуація родин з неповнолітніми (Відео)

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Один із пріоритетів для МВС є надання якісної освіти у відомчих навчальних закладах

Прочитайте повну статтю

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь