Наразі потреби запроваджувати графіки відключень немає – Руслан Слободян про ситуацію в енергосистемі


Квітень 30
12:12 2024

Через пошкодження енергооб’єктів наразі застосовуються обмеження електропостачання у Харкові та для промислових споживачів у Кривому Розі. На решті території, окрім низки прифронтових населених пунктів, ситуація стабільна. Про це зазначив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Потреби споживачів забезпечуються власною генерацією та імпортом. Наразі потреби запроваджувати графіки відключень електроенергії немає», - зазначив очільник відомства.

Голова зауважив, що хоча графіки відключень електроенергії не застосовуються повсюдно, споживачам вкрай важливо дотримуватися ощадливого використання електроенергії. Особливо у вечірній пік навантаження енергосистеми.

«Звертаю увагу, йдеться не про відмову від споживання електроенергії, а про більш розсудливе її використання. Зокрема, перенесення використання енерговитратних приладів на інший час доби. Це дозволить у пікові години знизити навантаження на енергосистему та уникнути відключень», – наголосив він.

Щодо проходження літнього періоду Руслан Слободян повідомив, що критичної ситуації не передбачається. «Піки споживання покриватиме приріст виробництва електроенергії на відновлюваних джерелах. Передусім – на сонячних електростанціях, де вже спостерігається помітне зростання обсягів генерації електроенергії. Водночас питання ощадливого споживання залишатиметься актуальним і протягом літніх місяців», – зазначив він.

За його словами, паралельно відбувається відновлення об’єктів електроенергетики, які зазнали ушкоджень. Проте цей процес довготривалий. Зокрема, на деяких пошкоджених енергооб’єктах і досі триває розбір завалів.

Також активно залучається міжнародна допомога. Нещодавно міністр енергетики України Герман Галущенко провів низку переговорів із партнерами з Японії, країн Балтії, Німеччини щодо постачання обладнання для генеруючих компаній, що постраждали внаслідок атак. Крім того, тривають активні перемовини щодо постачання великої кількості установок розподіленої генерації – газотурбінних та газопоршневих.

«Це дозволить розосередити генеруючі потужності по всій території України. Зробити це потрібно якомога швидше, щоби увійти в наступний осінньо-зимовий період максимально підготовленими», – зазначив він.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь