НАЗК застерігає партію «Голос» від спроб зірвати відновлення звітування партій — Роман Сухоставець


Грудень 07
13:02 2021

Незалежність та доброчесність — поміж головних цінностей Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Так, учора НАЗК отримало звернення від народного депутата від фракції «Голос». У листі депутат свідчить про начебто наявність у Голови НАЗК конфлікту інтересів у зв’язку з представленням у Верховній Раді правок Президента України до законопроекту № 5253–1, який покликаний відновити звітування партій. При цьому у зверненні не міститься пояснення — який саме особистий інтерес виник у цій ситуації, на думку партії.

«НАЗК проведе моніторинг щодо конфлікту інтересів відповідно до чинного законодавства. Зазначимо, що стаття 134 регламенту Верховної Ради прямо передбачає, що «розгляд пропозицій Президента України починається з доповіді цих пропозицій посадовою особою, визначеною Президентом України». За практикою, яка склалася, такі пропозиції представляє керівник органу, що формує політику у відповідній сфері. В інших сферах такими органами є міністерства, у сфері запобігання корупції — НАЗК», — зазначив заступник Голови НАЗК Роман Сухоставець.

Водночас це звернення та відповідна публічна заява «Голосу» можуть свідчити про намагання фракції дискредитувати законопроект № 5253–1 та зірвати відновлення звітування партій.

Адже раніше НАЗК знайшло суттєві порушення у звіті «Голосу» та припинило його державне фінансування, як і у випадку двох інших парламентських партій. Отже, подання подальших звітів і їхня перевірка НАЗК можуть здаватися окремим членам фракції «Голос» ризикованими.

Спростувати цю позицію партія може, подавши публічно доступний звіт. Так, про власні фінанси «Голос» не звітував перед громадянами з 23 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, що через закон, прийнятий у березні 2020 року, на сьогодні партії не зобов’язані подавати свої звіти до закінчення карантину та 40 днів після цього. Через це суспільство реально не знає, як парламентські партії, зокрема й «Голос», витрачають державне фінансування.

Що було раніше? Раніше 63 громадські та міжнародні організації просили Президента накласти вето на закон 5253–1 та забезпечити, аби він відновив звітування політичних партій.

НАЗК також закликало Президента України накласти вето та внесло свої пропозиції, співзвучні з думкою громадськості та міжнародних експертів. У результаті Голова НАЗК був визначений посадовою особою, відповідальною за представлення пропозицій у Верховній Раді.

Також подані Президентом пропозиції та відновлення звітування партій підтримали посли G7, що свідчить про нагальність прийняття таких змін у парламенті.

Посилання скопійовано

Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Олександр Карабиць: «Авто, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а...

Прочитайте повну статтю

Донеччина: У Костянтинівській громаді триває евакуація родин з неповнолітніми (Відео)

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Один із пріоритетів для МВС є надання якісної освіти у відомчих навчальних закладах

Прочитайте повну статтю

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь