Одещина: фахівці Держпродспоживслужби взяли участь в експертному обговоренні з питань розвитку і вдосконалення адміністративної процедури


Вересень 20
12:02 2024

Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області – заступник начальника ГУ Сніжана Козачек, начальник управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Андрій Бондарчук, в. о. начальника управління правового забезпечення ГУ Катерина Шкурко – взяли участь у «круглому» столі «Адміністративна процедура у фокусі євроінтеграції: погляд адміністративних судів, експертів та стейкхолдерів». Його ініціював П’ятий апеляційний адміністративний суд (5ААС) та Проект ЄС «Право-Justice».

Серед питань, що обговорювалися під час цього симпозіуму, – євроінтеграція  та прогресивність Закону «Про адміністративну процедуру» (ЗАП), сприймання його суспільством, узгодження законодавства із ЗАП, а також баланс застосування та цілісність ЗАП, розвиток та вдосконалення адміністративної процедури. ЗАП набув чинності 15 грудня 2023 року набув чинності Закон України. Ним запроваджено новий порядок взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування з фізичними та юридичними особами. Громадяни мають право звертатись до адміністративних органів за наданням послуг, яких вони потребують, за процедурою, визначеною цим законом, а адміністративні органи мають чіткий алгоритм дій при наданні таких послуг. Запровадження загальної адміністративної процедури наближає Україну до стандартів Європейського Союзу, адже подібні закони діють у всіх державах-членах ЄС як невіддільна частина «права на належне адміністрування». Як підкреслив голова 5ААС Олександр Джабурія, правильне правозастосування адміністративної процедури як позасудового механізму вирішення спорів сприятиме значному розвантаженню судової системи України, а його ефективна реалізація на практиці залежить від глибокого аналізу та адаптації національного законодавства до європейських практик та стандартів. Окрім представників Головного управління, участь у «круглому» столі взяли голова КАС Верховний Суд Михайло Смокович, міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» Віргіліюс Валанчюс, судді Одеського окружного адміністративного та Пʼятого апеляційного адміністративного судів, члени Ради адвокатів Одеської області. Під час експертної зустрічі окреслені напрямки взаємодії та координації між субʼєктами владних повноважень, адвокатами та суддями задля дотримання балансу та ефективного впровадження ЗАП.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

В яких випадках варто звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України?

Прочитайте повну статтю

Рятувальники завершили роботи на місці ворожого авіаудару у місті Суми

Прочитайте повну статтю

Інформація щодо ситуації з погіршення якості повітря у Києві!

Прочитайте повну статтю

Росіяни вбили трьох жителів Донеччини, ще вісім зазнали поранень

Прочитайте повну статтю

Герой-рятувальник року Артем Макаров: врятував хлопчика, якого хотіли втопити

Прочитайте повну статтю

Харківщина: внаслідок обстрілів постраждало семеро людей

Прочитайте повну статтю

Оголошено конкурс на посаду Генерального директора Укроборонпрому

Прочитайте повну статтю

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив Всесвітній день забезпечен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь