Олександр Банчук щодо впровадження моделі «Барнахус»: Важливо не лише відкривати центри захисту та підтримки дітей, а й вдосконалювати їх роботу


Жовтень 28
12:22 2024

24-25 жовтня заступник Міністра юстиції України, Голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук провів низку виїзних нарад в регіонах України, присвячених обговоренню стану реалізації міжвідомчого пілотного проєкту щодо впровадження центрів захисту дитини (за моделлю Барнахус). Цього разу наради відбулися у Сумах, Полтаві і Черкасах за участю представників місцевих прокуратур, національної поліції, місцевого самоврядування, судів, служб у справах дітей та інших суб’єктів, дотичних до проєкту, а також працівників центрів.

Під час робочих зустрічей учасники обговорили досягнення та виклики, які виникають під час реалізації проєкту. Голова МКР подякував всім, хто працює над впровадженням моделі, підкресливши, що це є роботою не лише для сьогодення, але, навіть, більше на майбутнє. Він зазначив, що сьогодні дуже важливо, щоб в країні не лише відкривались нові центри за моделлю Барнахус, але й щоб робота таких центрів постійно вдосконалювалася, а унікальний набутий досвід міг бути врахований і використаний усіма без виключення суб’єктами, які працюють над впровадженням цієї моделі.

«В кожному місті, в кожному регіоні, де працюють центри, ми бачимо різні проблеми і різні досягнення. Наша задача полягає в тому, щоб централізувати цей досвід і надати всім можливість ним користуватись. Особливо це важливо для прикордонних областей, які знаходяться у безпосередній близькості до країни-агресора та постійно перебувають під обстрілами», – відзначив Олександр Банчук.

Учасники обговорили також питання залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничної допомоги, а також основні засади впровадження іншого пілотного проєкту –  «Програма відновного правосуддя за участю неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення».

Наразі центри у межах пілотного проєкту вже відкриті у Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській, Чернівецькій, Житомирській, Волинській, Сумській областях та містах Київ, Одеса, Черкаси і Миколаїв. Загалом в Україні функціонує 12 центрів, більшість з яких було відкрито після початку повномасштабного вторгнення росії.

Нагадаємо, що відповідний Наказ Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, яким цей Порядок було затверджено, підписано 26 липня 2024 року.

Проєкт «Впровадження моделі «Барнахус» для захисту дітей-постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» «Право на здоров’я» (HealthRight International) за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Довідково

Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством.

Діяльність центрів спрямовується на дітей віком до 18 років. Впродовж останніх декількох років МКР активно працює над впровадженням в Україні моделі «Барнахус», і зараз, під час війни, цей процес набув особливого значення.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Олександр Банчук щодо впровадження моделі «Барнахус»: Важливо не лише відкривати центри захисту...

Прочитайте повну статтю

Осінньо-зимовий період — час підвищеного ризику виникнення пожеж

Прочитайте повну статтю

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинув поліцейський Віталій Сердюк

Прочитайте повну статтю

Саша Паскаль та Рома Олексів: Ніколи не здаватися

Прочитайте повну статтю

До уваги громадян, які планують найближчим часом перетинати кордон із Молдовою через пункт проп...

Прочитайте повну статтю

Господарське законодавство потребує вдосконалення, а не декодифікації – форум

Прочитайте повну статтю

АРМА нанесе удар агресору! Законопроект 10069 має бути проголосований Верховною Радою!

Прочитайте повну статтю

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопр...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь