Олександр Олійник: реформи у сфері банкрутства та медіації є важливим етапом на шляху до інтеграції з ЄС


Жовтень 25
18:21 2024

Директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник розповів про основні досягнення України у сфері банкрутства та медіації  під час чергової двосторонньої зустрічі Україна-ЄС у межах скринінгу українського законодавства відповідності праву ЄС за розділом 24 «Юстиція, свобода та безпека».

У своїй доповіді Олександр Олійник відзначив, що, попри важливість процедур банкрутства, українська система стикається з низкою проблем. Одним із основних викликів є відсутність механізмів раннього виявлення банкрутства. Кодекс України з процедур банкрутства не містить інструментів, які б дозволяли запобігати неплатоспроможності боржника на ранніх стадіях. Така ситуація підвищує витрати та тривалість процесів, пов’язаних із банкрутством.

«Ще однією проблемою є низький рівень використання процедур санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство. Причиною цього є недостатня обізнаність бізнесу про можливості санації та відсутність довіри кредиторів. Також існують складнощі із застосуванням процедур банкрутства до іноземних компаній, оскільки українське законодавство не передбачає чітких механізмів щодо проведення таких процедур, що ускладнює взаємодію української та іноземних судових систем», - зазначив Директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції.

Особливу увагу Олександр Олійник приділив питанню мораторіїв на банкрутство державних підприємств, зазначивши, що мораторії знижують ефективність примусового виконання майнових зобов’язань та можуть шкодити самим підприємствам. За його словами, тривале застосування таких мораторіїв не мало позитивного впливу на стан державних підприємств.

За словами доповідача, для вдосконалення процедури банкрутства планується впровадження низки реформ, серед яких: запровадження інституту превентивної реструктуризації, підвищення професійного рівня українських розпорядників майна та цифровізація процедур банкрутства, зокрема завершення впровадження автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність». Важливим кроком для спрощення процедур банкрутства, особливо для малого бізнесу, є гармонізація українського законодавства з європейськими нормами.

Розповідаючи про розвиток інституту медіації, Олександр Олійник нагадав, що Закон про медіацію був прийнятий у 2021 році. Сьогодні медіація визнається соціальною послугою, яку держава забезпечує на всій території країни. Держава активно інформує населення про медіацію та забезпечує доступ до неї. Однак низький рівень обізнаності та відсутність статистичних даних про попит на медіацію в регіонах країни ускладнюють оцінку її ефективності.

Серед перспективних кроків – продовження впровадження пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх та інформаційна підтримка батьків у міжнародних спорах про дітей.

Для того, аби визначити наступні кроки для вдосконалення цього інституту, Міністерство юстиції проводить моніторинг розвитку медіації. Результати очікуються у першому кварталі 2025 року.

Олександр Олійник підсумував, що українські реформи у сфері банкрутства та медіації є важливим етапом на шляху до інтеграції з ЄС і сприятимуть побудові сучасної та ефективної системи правосуддя.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю

АРМА шукає управителя для ПАТ "Миколаївська аграрна компанія": Оголошення вже на Prozorro

Прочитайте повну статтю

Велика приватизація: анонс аукціону з приватизації санкційного ТОВ «АЕРОК»

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь