Олена Дума: АРМА - інструмент державної політики у боротьбі з корупцією, що сприяє прозорим умовам ведення бізнесу


Вересень 25
15:01 2024

Прозорість, відкритість та ефективність стали ключовими принципами роботи АРМА за останній рік. АРМА — один з ключових органів антикорупційної інфраструктури, уповноважений на формування та реалізацію державної політики в сфері управління арештованими активами. Попри важку репутацію Нацагентства, зароблену за 7 років з моменту створення, новій команді вдалося за останній рік повернути довіру до інституції серед міжнародних партнерів та громадськості. АРМА продовжує вдосконалюватись та посилювати співпрацю з колегами з НАБУ, НАЗК, ДБР, НПУ, БЕБ та іншими державними органами.

Про це розповіла Голова АРМА Олена Дума відкриваючи панельну дискусію на тему: «Антикорупційна стійкість України: виклики та механізми забезпечення» в межах VIII Харківського міжнародного юридичного форуму.

Голова Нацагентства наголосила на кардинальній зміні підходів щодо управління арештованими активами активами та наближення цієї сфери в Україні до європейських стандартів. 

«Прозорі умови ведення бізнесу — це одна з ключових вимог ОЕСР, і АРМА відіграє фундаментальну роль у цьому процесі. З серпня 2023 року ми провели аналіз укладених договорів управління, частина з яких були розірвані нашою командою через неефективність. Ми впровадили систему постійного моніторингу та оцінки ефективності управління, активно усуваємо недоліки та корупційні ризики минулих років», — наголосила Олена Дума, - «Наша мета — знаходити найвигідніші умови для держави при управлінні арештованими активами. Результат цієї роботи вже відчутний: сьогодні ефективне управління арештованими активами приносить державі мільярдні надходження».

Олена Дума поділилася ключовими результатами роботи АРМА за рік.

Фінансові показники

Голова АРМА відзначила значне зростання доходів від управління арештованими активами:

- 2022 рік: 34,8 млн грн

- 2024 рік: 1,7 млрд грн + 303 млн грн від реалізації, в тому числі  89 млн митні платежі 

- всього понад 2 млрд грн від ефективного управління арештованими активами та їх реалізації

- 10 млрд грн знаходяться на депозитному портфелі АРМА, з них — майже 6 млрд грн працюють на підтримку обороноздатності Держави за рахунок закупівлі Військових облігацій. 

Інновації та вдосконалення

З другої половини 2023 року АРМА впровадило нові підходи до роботи:

- Розробка нормативно-правової бази для прозорої реалізації (виключно через «Прозорро.Продажі»)  та відбору управителів арештованих активів.

- Розроблено порядок реалізації арештованих активів за кордоном.

- Ініційовано ряд законодавчих змін, серед яких законопроєкт № 11280-1, схвалення якого дозволить АРМА управляти корпоративними правами рф і Білорусі, а також передавати АРМА в управління активи, які мають ознаки культурної цінності.

- Схвалення законопроєкту 11009 надасть АРМА можливості передавати арештовані санаторно-курортні комплекси України для реабілітації військових

Переглянути повний виступ Голови АРМА на конференції можна за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь