Сенсація

Ольга Стефанішина: Дотримання європейських стандартів у сфері юстиції, свободи та безпеки — пріоритет для України


Жовтень 24
12:19 2024

У Брюсселі, Бельгія, розпочався другий день двосторонньої зустрічі Україна-ЄС у межах скринінгу українського законодавства відповідності праву ЄС за розділом 24 «Юстиція, свобода та безпека», яка триватиме до 25 жовтня.

Голова української делегації, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - Міністр юстиції України Ольга Стефанішина, під час свого виступу наголосила на важливості обговорення питань, що належать до переговорного розділу 24 «Юстиція, свобода та безпека», оскільки вони визначатимуть весь хід подальших переговорів України з ЄС та є фундаментом для забезпечення основоположних прав і свобод людини.

«Ця зустріч є важливим елементом нашої співпраці з Європейським Союзом, особливо у контексті захисту прав людини. Для України, яка залишається функціонуючою демократією навіть у часи війни, це має надзвичайне значення», — зазначила Ольга Стефанішина.

Вона також підкреслила важливість участі у зустрічі представників правоохоронних органів та прикордонної служби. «Це дозволить нам обговорити такі важливі питання, як дотримання європейських стандартів в умовах війни, а також питання міграційної політики, боротьби з організованою злочинністю та інтегрованого управління кордонами», — додала вона.

Ольга Стефанішина також підтвердила прийняття Україною «acquis», що є частиною процесу скринінгу, із застереженням, що деякі елементи будуть впроваджені з урахуванням військової агресії російської федерації проти України.

Нагадаємо, всі зустрічі відбуваються у гібридному форматі. Участь від України у форматі офлайн та онлайн бере понад 300 осіб. Голова делегації та головний переговірник – Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністр юстиції України Ольга Стефанішина, бере участь у зустрічах онлайн.

Розділ 24 «Юстиція, свобода та безпека» належить до кластера 1 «Основи процесу вступу до ЄС» (Fundamentals) та охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з пересуванням людей та міграцією. Українські переговірники презентують європейським партнерам стан наближення національних законодавчих та інституційних рамок до відповідних європейських норм і стандартів. Ключові сфери:

·  боротьба з організованою злочинністю;

·  співпраця у сфері протидії поширення наркотиків;

·  боротьба з тероризмом та попередження радикалізації;

·  співробітництво правоохоронних органів та обмін інформацією;

·  управління кордоном;

·  прихисток;

·  міграція;

·  візова політика;

·  судова співпраця у цивільних та господарських справах, а також кримінальних справах;

·  заходи, вжиті для боротьби з корупцією у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Довідково

Під час двосторонніх зустрічей в межах офіційного скринінгу Єврокомісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС ретельно порівнюють законодавства, стратегічні рамки, інституційні структури та адміністративні спроможності країни-кандидата зі стандартами ЄС. Це є основою для розробки рекомендацій Єврокомісії у кожній сфері переговорного процесу.

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності і подальший обсяг роботи.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Запоріжжя: через ворожі обстріли загинули двоє людей

Прочитайте повну статтю

Вийшов трейлер фільму про роботу ДСНС, ППО та енергетиків

Прочитайте повну статтю

Укрзалізниця виготовила 200 вагонів-платформ для великогабаритних контейнерів на власних завода...

Прочитайте повну статтю

Співробітництво громад через виконавчі органи може створити конфлікт компетенцій

Прочитайте повну статтю

Суддю Дніпровського районного суду міста Києва звільнено у відставку

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Вищої ради правосуддя № 92 від 24 жовтня 2...

Прочитайте повну статтю

На Буковині в рамках операції «Мігрант» оштрафовано сімох іноземців та громадянина України

Прочитайте повну статтю

Київщина: міграційники інтенсивно працюють на усіх напрямках діяльності

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь