Питання захисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захисту на території України, обговорено під час міжкомітетських слухань


Листопад 24
15:02 2021

23 листопада Комітет з питань прав людини, деокупаціїта реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областяхта Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин іміжнаціональних відносин спільно з Комітетом з питань зовнішньої політики таміжпарламентського співробітництва та Комітетом з питань правоохоронноїдіяльності провели у форматі відеоконференції міжкомітетські слухання щодозахисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захисту натериторії України.

Учасники заслухали інформацію уповноважених органівдержавної влади з питань тематики слухань та обговорили проблемні питаннязахисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захисту натериторії України.

Зокрема, під час слухань йшлося про створення умов дляіноземців, які зазнали політичних переслідувань у Республіці Білорусь, дляотримання ними у спрощеному порядку дозволу на імміграцію, права постійногопроживання на території України та громадянства України, а також сприянняпрацевлаштуванню, вступу (переведенню) до українських закладів вищої освіти таотриманню податкової пільги в окремих випадках.

Зазначалося, що Комітетом з прав людини вже розглянутівключені до порядку денного законопроекти «Про внесення змін до деяких законівУкраїни щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні»(№5795) і «Проект Закону про внесеннязмін до Законів України "Про правовий статус іноземців та осіб безгромадянства" та "Про зайнятість населення" щодо залученняпровідних фахівців до роботи у системі охорони здоров'я України» (№5888), спрямовані на полегшеннядоступу громадян Білорусі до працевлаштування в Україні. Окрім того, на розглядів Комітеті перебуває проект Закону «Про надання захисту іноземцям та особам безгромадянства» (№3387).

Особливу увагу було приділено питанням безпекиперебування в Україні громадян Республіки Білорусь, які вимушено виїхали узв’язку з політичними переслідуваннями. Зокрема, йшлося про здійснення міжнародно-правовогоспівробітництва між правоохоронними органами Республіки Білорусь та України, якеможе використовуватись білоруськими силовими органами для збору інформації для політичномотивованих переслідувань проти громадян Республіки Білорусь, які перебувають вУкраїні. Наголошувалося на необхідності комплексного покращення механізмуміжнародного співробітництва у сфері правоохоронної діяльності.

Голова Державної міграційної служби Наталя Науменкозазначила, що в Українізапроваджено безпрецедентні заходи для спрощення перебування громадян РеспублікиБілорусь на території України і їх дію буде продовжено.

Наталя Науменко поінформувала: «Говорити прозбільшення кількості громадян Білорусі, які в’їжджають на територію України ітут залишаються, ми не можемо». Так, за її інформацією, за 9 місяців 2021 рокув Україну в’їхало близько 199 тисяч громадян Республіки Білорусь, а виїхало –197 тисяч і ці дані не перевищують показники 2019-2020 років.

Водночас, за даними Державної міграційної служби,спостерігається збільшення кількості дозволів на працевлаштування, виданих громадянамБілорусі та продовження таких дозволів. Так, у 2019 році таких дозволів буловидано 935, а за 9 місяців 2021 року – 1122.

Окрім того, спостерігається тенденція до деякогозбільшення кількості звернень громадян Білорусі щодо надання захисту абопритулку, або статусу біженця, або додаткового захисту.

Представники профільних міністерств поінформували простворення максимально сприятливих умов для релокації білоруських IT-спеціалістів.Вони також зауважили, що такий механізм може бути застосований для висококваліфікованихспеціалістів в інших галузях.

Учасники слухань піднімали питання про застосуванняпроцедури тимчасового захисту, яка передбачена в українському законодавстві,однак ще не застосовувалась. Прозвучали пропозиції щодо вдосконаленнязаконодавства для перебування в Україні іноземців і громадян без громадянства згуманітарних підстав, а також спрощення процедури легального працевлаштування.

У заході взяли участь: голова Комітету з питань правлюдини Дмитро Лубінець, народні депутати, Уповноважений Верховної Ради Україниз прав людини Людмила Денісова, представники органів державної влади,громадських та міжнародних правозахисних організацій.

Підбиваючи підсумки засідання, модератор слухань головапідкомітету з питань прав людини Комітету з питань прав людини, деокупації тареінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях таАвтономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин іміжнаціональних відносин Тарас Тарасенко поінформував, що за результатамикомітетських слухань будуть напрацьовані рекомендації, які будуть направлені усімкомітетам Верховної Ради та державним органам влади для реагування та імплементації.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь