Поповнення аудіовізуальної спадщини документами про становлення дипломатичної служби незалежної України


Грудень 21
16:20 2021

20 грудня 2021 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» за участі Голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова відбулася презентація Науково-просвітницького проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин «Україна – Світ 30 (104): офіційна і культурна дипломатія. Перші представники незалежної України», реалізованого за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні до 30-ліття державної незалежності України, та урочисте передавання на державне зберігання до Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного відеоінтерв’ю перших представників незалежної України в Австрії, Великій Британії, Німеччині, Бельгії, США, Угорщині, Швейцарії, Єгипті, Туреччині, Литві.

Як зауважив очільник Укрдержархіву Анатолій Хромов, цей проєкт відображає процес формування нових колекцій архівних фондів, що розширюють уявлення про спільні тенденції і їх відмінності у становленні української дипломатії.

Голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш наголосила на надзвичайній важливості такої події і щиро подякувала усім учасникам проєкту, які у форматі відеоінтерв’ю поділися спогадами про перші кроки за кордоном посланників незалежної України.

До слова були запрошені: заступниця директора Фонду Ганнса Зайделя в Україні Олена Максимова, надзвичайні і повноважні посли Юрій Костенко, Сергій Комісаренко, Ігор Турянський, Володимир Хандогій, Наталія Зарудна, Віктор Нагайчук.

Захід завершився підписанням договору про передавання на зберігання до Центрального державного кінофотофоноарпхіву імені Г.С. Пшеничного 13 інтерв’ю із дипломатами, котрі першими в незалежній Україні стали повпредами нашої держави за кордоном.

Довідково. Проєкт присвячений вшануванню 30-ліття встановлення дипломатичних відносин України з зарубіжними державами, яке водночас для багатьох країн є 104-ю річницею відновлення дипломатичних відносин. Він передбачає підготовку вуличних виставок архівних документів, доступних у віртуальному просторі, записування усної історії дипломатичної служби України, проведення наукових конференцій, подіумних дискусій за участі науковців, дипломатів, студентів. Проєкт реалізується з ініціативи Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин за підтримки МЗС України та Державної архівної служби України, а також Фонду Ганнса Зайделя в Україні та Федерального міністерства закордонних справ ФРН.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь