Постанова ККС ВС щодо можливості застосування до засудженого Закону України «Про амністію у 2016 році»


Листопад 11
13:00 2021

Захисник особи, засудженої за порушення правил безпеки дорожнього руху під час керування транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України), оскаржив до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду вирок апеляційного суду. Скаржник просив, зокрема, змінити цей вирок та звільнити особу від основного та додаткового покарання на підставі п. «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році».

ККС ВС частково задовольнив касаційну скаргу захисника та змінив вирок апеляційного суду. На підставі п. «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнив особу від відбування призначеного їй основного покарання. У решті вирок апеляційного суду залишив без змін.

Як зазначив ККС ВС, апеляційний суд, скасовуючи вирок суду першої інстанції в частині звільнення обвинуваченого від відбування покарання на підставі п. «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році», послався на те, що в останнього є рідна сестра – інвалід 3 групи, а вказана група інвалідності згідно з роз’ясненням Міністерства юстиції України є обмеженою, що жодним чином не можна ототожнювати з непрацездатністю. Крім того, апеляційний суд зазначив, що місцевий суд дійшов неправильного висновку про можливість застосування Закону України «Про амністію у 2016 році».

На думку ККС ВС, такі твердження суду апеляційної інстанції є помилковими.

Пунктом «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» визначено категорії осіб, які підлягають звільненню від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, осіб, визнаних винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким відповідно до ст. 12 КК України, та злочинів, вчинених з необережності, що не є особливо тяжкими відповідно до ст. 12 КК України, якщо такі особи на день набрання чинності цим Законом мають одного чи двох батьків, які досягли 70-річного віку або визнані інвалідами першої групи, за умови, що в цих батьків немає інших працездатних дітей.

З матеріалів провадження випливає, що в обвинуваченого є мати, якій на момент вчинення ним злочину виповнилося 75 років, а рідна сестра обвинуваченого, згідно з довідкою до акта огляду МСЕК, є інвалідом 3 групи.

Ключовим у відмежуванні працездатних осіб від непрацездатних є здатність особи до «активної трудової діяльності». Працездатні особи мають здатність до активної трудової діяльності (за станом здоров’я). Непрацездатні особи – це особи, які позбавлені здатності виконувати всі або окремі види роботи (за станом здоров’я). Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відносить до непрацездатних осіб, зокрема, осіб з інвалідністю. При цьому цей Закон не містить жодних винятків щодо віднесення осіб з інвалідністю до непрацездатних осіб (зокрема, залежно від здатності до виконання певної роботи). Встановлення групи інвалідності (будь-якої) свідчить, що особа належить до категорії «непрацездатних осіб».

Крім того, Закон України «Про амністію у 2016 році» не містить визначення поняття «непрацездатні діти», а тому це поняття необхідно застосовувати в розумінні Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». З огляду на викладене рідна сестра обвинуваченого – інвалід 3 групи в розумінні п. «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» є непрацездатною особою.

Отже, наявні підстави для застосування до особи амністії згідно з п. «є» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році». Водночас колегія суддів ККС ВС не знайшла підстав для звільнення особи від додаткового покарання на підставі акта амністії.

Постанова ККС ВС у справі № 703/799/18 (провадження № 51-1513км21).

Верховний Суд

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь