Сенсація

Позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ЄВРОБАНКУ, МЕЛІОР БАНКУ та АВТОКРАЗБАНКу – на розгляді Верховного Суду


Вересень 24
18:04 2024

Три позови Фонду гарантування вкладів (далі - Фонд) до пов’язаних осіб неплатоспроможних банків розглядатиме 25 вересня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (ВС).

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у банку здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

Як повідомляв Фонд, посадові особи ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності систематично проводились з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік. Це було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера, як того вимагає законодавство, а фактично за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК». Зокрема, було видано кредити на користь чотирьох компаній, і у подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку. Тобто, це відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів у балансі. 

Крім того, у банку було виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом.

Нагадаємо, виведення коштів з ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поруки пов’язаних з акціонерами компаній. Він був одним із банків, з яких було виведено кошти через австрійський Meinl Bank.

Як було встановлено уже під час виведення ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» з ринку, переважну частину цінних паперів, які перебували у нього в заставі, складали сміттєві цінні папери емітента, якого Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери визнала такими, що мають ознаки фіктивності.

Загалом цього тижня, 23-27 вересня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду до пов’язаних осіб та власників 15 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Понад мільярд гривень запропонували учасники е-торгів за п’ять нафтогазових лотів

Прочитайте повну статтю

Микола Рудик: За виготовлення і використання підроблених посвідчень водія передбачена криміналь...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: Мішені для російських бомб – житловий будинок, хлібозавод, стадіон

Прочитайте повну статтю

Харків під ударами ворожих КАБів: До ліквідації наслідків залучено понад 50 вогнеборців

Прочитайте повну статтю

До уваги зацікавлених осіб! На кордоні з Республікою Молдова можливі затримки руху транспорту

Прочитайте повну статтю

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з клієнтами

Прочитайте повну статтю

ВРП змінила територіальну підсудність судових справ Добропільського міськрайонного суду Донецьк...

Прочитайте повну статтю

Перший паспорт у 46 років

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь