Право ЄС нині стає частиною нашого буденного життя


Жовтень 25
09:07 2024

Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - Міністр юстиції України Ольга Стефанішина під час виступу з вітальним словом на відкритті круглого столу «Проведення експертизи проєктів нормативно-правових актів України щодо їх відповідності праву ЄС».

Вона висловила вдячність представникам академічної спільноти за постійну підтримку і взаємодію на шляху України до членства в Європейському Союзі. 

«Для мене велика честь, що сьогодні окремою темою дискусії є питання європейської інтеграції. Сьогодні ми говоримо вже не про теорію, а про практичне втілення наших європейських прагнень: ухвалені всі політичні рішення, що Україна стане членом Євросоюзу. Наразі ми ведемо переговори щодо структури, умов і формату нашого членства. Значною частиною цього діалогу є саме правовий аспект.  Питання права ЄС нині -  не лише предмет вивчення, аналізу, імплементації найкращих європейських та світових практик, воно вже є частиною нашого буденного життя», – зазначила урядовиця.

З її слів, Україна і Європейський Союз вже тісно пов’язані, зокрема, завдяки інтеграції у спільний ринок, торгівельній, митній лібералізації. Внаслідок повномасштабної війни понад 4 мільйони українських громадян мають тимчасовий захист на території країн ЄС, що також суттєво  посилює співпрацю в правовому полі.  

«Функціонування цих політик, формування спроможності української влади забезпечувати фінансову стабільність, інституційну стійкість, захищати права громадян сьогодні нерозривно пов’язано з європейським регулюванням», – підкреслила Ольга Стефанішина. 

За її словами, у контексті триваючого переговорного процесу щодо вступу в ЄС одним з ключових завдань, які необхідно  виконати Україні, є визнання та ухвалення актів права Євросоюзу, зокрема у вигляді рішень, ухвалених європейськими інституціями, та практики суду ЄС.

«Міністерство юстиції України як один з основних переговірників по системним питанням, пов’язаним з членством, на сьогодні працює і над змінами до законодавства, і майбутніми змінами до Конституції України, пов’язаними з членством України в ЄС. Це безпосередньо впливатиме і на судову гілку влади, і, відповідно, на регулювання роботи Парламенту, а також на роль Уряду і нормотворчої діяльності в цілому. Простір для нашої роботи дуже великий. Ми розраховуємо на початку 2025 року дати старт дорожнім картам, які регулюють питання верховенства права, функціонування демократичних інституцій. Сподіваюсь на підтримку і тісну співпрацю з академічною спільнотою, яка вже є активним учасником євроінтеграційних процесів нашої держави», – зазначила урядовиця. 

Учасники круглого столу в межах заходу виступили з доповідями щодо:

Захід організовано Науково-консультативною радою при Голові Верховної Ради України та Інститутом правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії наук України.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Право ЄС нині стає частиною нашого буденного життя

Прочитайте повну статтю

Голова Верховної Ради України взяв участь у розширеному засіданні президії Конгресу місцевих та...

Прочитайте повну статтю

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив на тематичній конференції, присвяченій...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь