Сенсація

Правове регулювання обов’язків батьків щодо утримання дитини


Жовтень 01
15:11 2024

Навіть в умовах дії воєнного стану одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й українського законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, що потрібні для її життя та виховання.

Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним (стаття 52 Конституції України). Саме діти потребують особливої уваги та підтримки, додаткових гарантій для захисту їх прав та законних інтересів.

Якщо особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім’ї та родичами не врегульовані цим Кодексом, вони регулюються відповідними нормами Цивільного кодексу України, якщо це не суперечить суті сімейних відносин (стаття 8 Сімейного кодексу України).

Отже, батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, незалежно від того чи перебувають вони у шлюбі чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), чи визнаний шлюб недійсним, чи позбавлені вони батьківських прав, чи дитина від них відібрана тимчасово без позбавлення батьківських прав.

Цей обов’язок закріплений в Конституції України (стаття 51), а також в СК України (статті 180-201).

Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, або примусово — за рішенням суду.

Відповідно до частини другої статті 181 СК України за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі, виходячи із інтересів дитини.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (частина третя статті 181 СК України).

Аліменти, спрямовані на утримання дитини, повинні бути достатніми і, разом з тим, співрозмірними з урахуванням мети аліментного зобов’язання.

Статтею 182 Сімейного кодексу України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує:

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Про це йдеться у положеннях статті 183 СК України.

Таким чином, розмір аліментів визначається виключно судом і у кожному конкретному випадку окремо.

При розгляді справи про стягнення аліментів при визначенні їх розміру, суд повинен враховувати також стан здоров’я та загальний матеріальний стан того з батьків дитини, з якого вони будуть стягуватися. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду, за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

Юстиція без бар’єрів – ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Інформація станом на 01.10.2024

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Кабмін ухвалив постанову, відповідно до якої вдосконалюється процедура комісійної торгівлі тран...

Прочитайте повну статтю

Запоріжжя. російські війська завдали авіаційних ударів по місту

Прочитайте повну статтю

Український інститут національної памʼяті планує проведення пошукових робіт жертв Волинської тр...

Прочитайте повну статтю

Польський рибалка встановив новий світовий рекорд із ловлі коропа

Прочитайте повну статтю

Підготовлено 560 експертів з вивчення практичного досвіду роботи вчителів історії та громадянсь...

Прочитайте повну статтю

Вітання з Днем захисників і захисниць України!

Прочитайте повну статтю

Єврокомісія продовжить підтримку реформ української митниці в контексті підготовки України до в...

Прочитайте повну статтю

Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь