Представники Мін’юсту взяли участь в обговоренні проблем рейдерства та ролі нотаріусів у кримінальних справах


Жовтень 01
12:14 2024

27 вересня видавництво «Юридична практика» разом з адвокатським об’єднанням BARRISTERS провело круглий стіл на тему «Нотаріус як фігурант кримінального провадження: погляд на проблематику», присвячений, в тому числі, питанням реєстраційного рейдерства.

Участь у круглому столі взяли представники адвокатури, нотаріату, суддівського корпусу, державних органів тощо. Міністерство юстиції України представляли керівник Офісу протидії рейдерству Іван Кородюк та директор Департаменту нотаріату Міністерства юстиції України Віра Бондаренко.

Іван Кородюк розповів про обсяги та динаміку оскарження рішень у сфері державної реєстрації у зрізі років. Так, він, зокрема, повідомив, що у 2023 році було зафіксовано 707 скарг щодо реєстраційних дій, проведених нотаріусами, а в першому півріччі 2024 року їх кількість сягнула 447.

Експерт також звернув увагу на типові випадки порушень, серед яких фігурують анулювання та блокування доступу нотаріусів до державних реєстрів через зловживання своїми повноваженнями. Він підкреслив, що нотаріуси часто стають об’єктами рейдерських схем, у яких використовуються підроблені документи для заволодіння нерухомістю або корпоративними правами.

Загалом, Офіс протидії рейдерству активно працює над запобіганням таким порушенням, а також регулярно розглядає скарги та застосовує відповідні заходи, спрямовані на захист права власності.

Віра Бондаренко у своєму виступі розповіла про діяльність Міністерства юстиції щодо контролю за нотаріальною діяльністю. Вона зазначила, що Міністерство активно взаємодіє з правоохоронними органами, отримавши понад дві тисячі запитів у 2023 році, що свідчить про високий рівень інтересу до нотаріальної діяльності з боку правоохоронців.

Директор Департаменту нотаріату Міністерства юстиції підкреслила, що Міністерство не має повноважень давати оцінку законності нотаріальних дій, але надає інформацію про дотримання порядку їх вчинення. Це може слугувати важливою доказовою базою в кримінальних справах. Вона також навела статистику, що з 2020 до 2024 року було зафіксовано лише шість обвинувальних вироків стосовно нотаріусів, здебільшого за злочини, пов’язані з шахрайством і підробкою документів.

Віра Бондаренко зазначила, що проблема підробки довіреностей залишається актуальною, і Мін’юст сподівається вирішити це питання завдяки запровадженню нової електронної системи нотаріату, яка дасть змогу зберігати скановані копії документів у єдиному реєстрі довіреностей. Це повинно полегшити перевірку документів та зменшити можливості для шахрайства.

Спікерка підкреслила, що важливо підтримувати довіру до нотаріальної системи, і запевнила, що Міністерство продовжить працювати над покращенням контролю за нотаріальною діяльністю.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Представники Мін’юсту взяли участь в обговоренні проблем рейдерства та ролі нотаріусів у кримін...

Прочитайте повну статтю

Ольга Стефанішина: Системно працюємо над посиленням спроможностей держслужби на шляху до ЄС

Прочитайте повну статтю

Розстріл зупинки громадського транспорту у Херсоні - є загиблі

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь в офіційних заходах з нагоди Дня захисників та захисниць України

Прочитайте повну статтю

ВРП тимчасово відсторонила чотирьох суддів Київського апеляційного суду від здійснення правосуд...

Прочитайте повну статтю

Суддю Херсонського апеляційного суду звільнено у відставку

Прочитайте повну статтю

На Закарпатті судитимуть держслужбовця, який незаконно вивів з держвласності землю вартістю май...

Прочитайте повну статтю

«Дякую кожному і кожній, хто захищає нашу землю, наших людей», – Ігор Клименко з нагоди Дня зах...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь