Представники верховних судів України та Естонії обговорили напрями співпраці


Листопад 17
09:01 2021

12 листопада 2021 року відбулася установча зустріч представників верховних судів України та Естонії в рамках двосторонньої співпраці.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська відзначила, що цей захід закладає основу подальшої співпраці та розбудови двосторонніх відносин задля зміцнення судових систем і подолання криз, які сьогодні постають перед судовою владою у всьому світі.  

Валентина Данішевська розповіла учасникам зустрічі про те, що оскільки ВС є касаційною інстанцією в усіх юрисдикціях, то кількість справ, що надходять на його розгляд, досить значна – в  середньому 100 тис. на рік.

«Минулого року кількість розглянутих справ сягнула 93 тис. Такі цифри здаються вражаючими, але з огляду на те, що всі суди України загалом розглядають 5 млн. справ на рік, кількість звернень до ВС є пропорційною», – зазначила Голова ВС.

Зважаючи на таку кількість справ, на передній план, за словами Валентини Данішевської, виходять питання цифровізації судового процесу.

«Нам відомо, що Естонія є однією з перших країн у світі за рівнем діджиталізації судочинства. Ця тема нам дуже цікава,  сподіваємося, що у нашій співпраці ми зможемо збагатити свій досвід і зробити діяльність судових систем обох країн більш ефективною», – сказала Валентина Данішевська. 

Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв висловив сподівання, що ця зустріч стане відправною точкою в налагодженні подальшої комунікації з Верховним судом Естонії.

«Ми зацікавлені в налагодженні тісних стосунків із колегами з Естонії. Україна має євроінтеграційні прагнення, і ми дуже раді, що наші партнери з Естонії підтримують нас у цьому. Крім того, запозичення досвіду цифровізації процесу здійснення судочинства та впровадження новітніх технологій буде корисним для України в умовах надмірного навантаження на суди», – наголосив Всеволод Князєв.   

Голова Верховного суду Естонії Віллу Кове запевнив, що Естонія налаштована на подальше налагодження зв’язків з Україною, має намір перейти на новий рівень співпраці, визначити спільні пріоритети й теми, цікаві та важливі для обох сторін, і домовитися про спільні плани на майбутнє.

Радник Голови Верховного суду Естонії, що відповідає за міжнародні зв’язки Карін Лейхтер-Таммісто розповіла про структуру судової системи Естонії, окреслила повноваження суду касаційної інстанції та його організаційну структуру.

Так, у Верховному суді Естонії працює 19 суддів, а сам суд складається з кількох палат – із розгляду цивільних, кримінальних, адміністративних справ та Палати конституційного контролю. Справи приймаються до розгляду у разі, якщо суд попередньої інстанції неправильно застосував норму матеріального права або суттєво порушив процесуальну норму, що могло призвести до ухвалення неправильного рішення, і якщо розгляд касаційної скарги має фундаментальне значення для забезпечення правової визначеності та формування однакової судової практики.

Під час свого виступу керівник апарату ВС Ольга Булка розповіла про структуру апарату Суду, а також окреслила основні напрями та результати його діяльності.  

Начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар повідомила, що на наступний рік заплановано проведення двох онлайн-заходів, присвячених обговоренню автоматизації судового процесу та впровадження новітніх технологій у роботу суду, а також обміну досвідом між верховними судами України та Естонії у питанні здійснення ефективного правосуддя судом касаційної інстанції.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь